09:04 / 16.05.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Međunarodni dan celijakije

-

-

Foto: - / -

Usprkos svim zdravstvenim rizicima samo 3% oboljelih od celijakije se pravilno liječi. Često treba i 11 godina dok se ne postavi točna dijagnoza bolesti.
Obilježavamo dan celijakije. Ovom prigodom se raznim aktivnostima, radionicama, predavanjima nastoji ljude upoznati s bolešću i načinom života s njom jer život s celijakijom ne podrazumijeva samo zamjenu glutenskih namirnica bezglutenskim nego i puno više od toga.

U prvom redu moraju izričito paziti na kontaminaciju tj ne smiju konzumirati niti tragove glutena. Samim time život osoba sa celijakijom je značajno otežan i kompliciran.

Celijakija ili glutenska enteropatija nasljedni je imunološko-posredovani poremećaj koji obilježava trajna nepodnošljivost glutena, bjelančevine pšenice, ječma i raži, a možda i zobi. Jedna je od najčešćih kroničnih gastroenteroloških bolesti.

Javit će se u osoba koje imaju nasljednu predispoziciju za ovu bolest, a jelovnik im sadrži proizvode od pšenice, ječma, raži, a vjerojatno i zobi. Oštećenje sluznice tankog crijeva koje dugo traje može rezultirati razvojem vrlo teških i životno ugrožavajućih bolesti.

Današnje znanje o celijakiji i održavanju zdravlja s tom bolešću je nedovoljno. U prilog tome govori i podatak da na 1 prepoznatog bolesnika dolazi 7 neprepoznatih, a oboljelih. Problem je i nedovoljna razina kliničke sumnje liječnika na ovu bolest koja može imati teški klinički tijek i ozbiljne posljedice, a prepoznata se liječi lako, i to samo dijetom. Na celijakiju valja misliti češće i raditi skrining mnogo češće nego li se to sada radi.

U bolesnika u kojih je bolest prepoznata i liječena bezglutenskom dijetom jednaka je stopi obolijevanja i smrtnosti od teških bolesti kao u zdravih ljudi.

I emisija Dobro jutro, Hrvatska sa svojim gošćama nastoji podići svijest o toj bolesti i vidjeti da bez obzira na to što oboljeli od celijakije ne mogu jesti sveprisutni gluten ipak mogu pripremiti vrlo ukusna jela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!