19:21 / 11.05.2018.

Autor: T.V./HRT

Međunarodni dan medicinskih sestara

-

-

Foto: - / -

Međunarodni je dan medicinskih sestara. Posao je to koji zahtijeva veliku dozu humanosti, strpljenja, ulaganja gotovo nadljudskih napora u skrbi za druge.
Međunarodni je dan medicinskih sestara. Posao je to koji zahtijeva veliku dozu humanosti, strpljenja, ulaganja gotovo nadljudskih napora u skrbi za druge. Odlučili smo jedan dan provesti u Kliničkom bolničkom centru Sestre Milosrdnice i posvetiti minute emisije ovom neprocjenjivo važnom medicinskom osoblju.

Međunarodni je dan medicinskih sestara – nekada medicinskog osoblja iz sjene - danas sve cjenjenijih radnika u zdravstvu. Polako se mijenjaju ti stavovi, odnos prema sestrama, da su sestre danas obrazovane, elokventne, govore jezike, imaju mnoge druge interese, ne samo u ovom području, nego u široj društvenoj zajednici, tako da su mnoge naše medicinske sestre kao predavači, kao promotori sestrinstva na ovim prostorima itekako priznate, ističe Biserka Režek, glavna sestra KBC-a Sestre milosrdnice.

Proveli smo dan s medicinskim sestrama KBC-a Sestre milosrdnice u Vinogradskoj ulici u Zagrebu. U 16 klinika ovoga KBC-a zaposleno je 1460 što medicinskih sestara, što medicinskih tehničara. Iako je u posljednjih nekoliko godina, jedan od istaknutijih problema na razini države iseljavanje tog istog medicinskog osoblja – u jednom od najvećih KBC-a u zemlji, situacija nije alarmantna. Mi smo na razini prošle godine imali na nas 1460, 60 sestara koje su napustile ovaj KBC. Od toga je 20 odlazak u mirovinu, a ostalih 40 je nešto otišlo van granica, nešto je rasporedilo svoje interese prema drugim ustanovama. Mislim da to nije prevelika brojka, priča glavna sestra KBC-a Sestre milosrdnice.

Na upit o izazovima posla, pomislili smo da će nam se sugovornice požaliti na noćna dežurstva, prekovremene sate ili druge uvjete rada, no odgovori su bili posve drugačije prirode. Izazov mi je pomoći s razgovorom i kad neki znaju reći dosta mi je života, prošao sam sve, završio sam, pa kad dođem sljedeći dan kad kažu: idemo se boriti. Imam ja još svoju djecu, imam unučad, idemo se zajedno boriti. To je izazov. Za mene, kaže Nataša Išlić, glavna sestra Zavoda za hematologiju.

Posvećenost poslu i predanost ovih medicinskih sestara svojim pacijentima vidljiva je u svakom trenutku koji smo proveli s njima. Educirane smo, isprofilirane upravo da se znamo nositi i s najtežim stanjima. Liječnici su tu, međutim oni imaju i ambulantne pacijente i širok dijapazon rada je njihov. Mi smo te koje smo uz pacijenta ovdje i ono što je važno je da uočimo svaku promjenu koja ide na bolje i koja ide i na lošije, naglašava Ljiljana De Lai, glavna sestra Klinike za psihijatriju.

Sestre s Klinike za psihijatriju često su u bliskim kontaktima s ovisnicima. Njihova specifičnost je da im je glavni alat – komunikacija. Dobre komunikacijske vještine zapravo su ključne za stvaranje dobre suradnje, za stvaranje povjerenja, da nam pacijent vjeruje da ćemo mu pomoći i da je siguran u našim rukama, dodaje Ljiljana De Lai.

Povjerile su nam se naše sugovornice da pacijenti često upravo njima upućuju bujice pitanja o zdravstvenom stanju. Osim što educiramo bolesnike, mi medicinske sestre koje radimo na dijalizi imamo i dodatne suradnje s njihovim obiteljima koje također povremeno trebaju edukaciju, pomoć u čitavoj toj organizaciji, objašnjava magistra sestrinstva Gordana Novaković.

KBC Sestre Milosrdnice posebno se diči upravo medicinskim sestrama. Ustrojili su i web sestrinstvo na kojemu je do danas objavljeno preko 300 stručnih članaka i koje ima oko 500 posjeta dnevno. Tamo smo našli sljedeći citat: „Kad se ugase svjetla mnogobrojnih prozora bolnice, prozori iza kojih su medicinske sestre uvijek su osvijetljeni. One su i danas svjedoci vraćanja životu ili umiranja, suputnici prema radosti i boli, prijatelji mnogobrojnih obitelji u posjetima“

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!