14:23 / 29.09.2020.

Autor: Marija Matoš/Vesna Ljubo/HRT

Međunarodni dan svijesti o gubicima i bacanju hrane

-

-

Foto: - / -

Na globalnoj razini oko trećina proizvedene hrane nepotrebno se baci, a ti se gubici bilježe u milijardama.
Međunarodni je dan svijesti o gubicima i bacanju hrane i obilježava se prvi put. Hrana se baca u cijelom lancu opskrbe: u proizvodnji, preradi, distribuciji, prodaji i potrošnji. Na globalnoj razini oko trećina proizvedene hrane nepotrebno se baci, a ti se gubici bilježe u milijardama. Kakvo je stanje u Hrvatskoj i Slavoniji rekla nam je Marija Matoš.

Nažalost, mnogi od nas bacaju hranu pa se tako u našoj zemlji godišnje baci 380 tisuća tona. Namjera je Međunarodnog dana svijesti o gubicima i bacanju hrane upozoriti na potrebu skraćivanja lanca "od polja do stola" kako bi se smanjili gubici. Zato je u Vrtnoj bajci u Čepinu nedaleko od Osijeka organiziran "Održivi doručak".

Vrtna bajka u Čepinu već je 15 godina mjesto posvećeno prirodi. Ondje možemo svjedočiti idealnom suživotu biljnog, životinjskog i ljudskog svijeta. Domaće su nam proizvode pripremili za "održivi doručak".

- Gdje zaista možete vidjeti da se sve može iskoristiti od ovih kokica koje tu trče oko nas, slobodno, koje nam daju jaja, smokava koje nam rastu u vrtu, pa pravimo pekmeze, stogodišnju krušku imamo koja nam također daje pekmeze, rakije, uglavnom sve je iskoristivo, ništa se ne baca, sve uberemo, pojedemo i to je to, ističe Zdenka Matagić, suvlasnica Vrtne bajke u Čepinu.

Ovdje se hrana ne baca. Prema istraživanjima, čak 53 % bačene hrane dolazi iz kućanstava. U Hrvatskoj se tako baci 380 tisuća tona hrane.

- Hrvatska tu ne stoji dobro. Mi smo pretposljednji na eurobarometru prema količini bačene hrane znači zaista moramo dosta raditi po tom pitanju, ističe koordinatorica projekta Tanja Popović Filipović.

Bacanje hrane velik je okolišni i ekonomski problem. No moramo poći sami od sebe i kao potrošači mijenjati svoje obrasce ponašanja.

- Moramo biti svjesni da naša potrošnja diktira proizvodnju i dokle god naš potrošač bude nekako više prihvaćao strani i jeftiniji proizvod teško da ćemo moći plasirati naš i teško da će ovaj koncept moći zaživjeti u Hrvatskoj, istaknula je stručnjakinja na projektu Anamarija Krišto.

Bombardirani smo pojmom "od polja do stola", no mnogi ga ne shvaćaju, dodaje. Upravo je zato održivi doručak održan na izvoru tog koncepta, na ovom mjestu u Čepinu, gdje on doista "živi".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!