08:04 / 16.09.2020.

Autor: M.M./Hina

Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja pod sloganom "Ozon za život!"

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)

Foto: - / -

Danas se obilježava Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja.
Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja obilježava se 16. rujna, a ove godine pod sloganom "Ozon za život!", priopćilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Ozonski sloj štiti život na zemlji od štetnog UV zračenja sunca, a ove godine obilježava se 35 godina od početka globalne zaštite ozonskog sloja.

Godine 1985. usvojena je Bečka konvencija o zaštiti ozonskog omotača, a potom je 1987. prihvaćen Montrealski protokol o tvarima koje oštećuju ozonski sloj. To je, kažu u ministarstvu, najuspješniji međunarodni sporazum kojim je omogućeno spašavanje ozonskog sloja od negativnih posljedica ljudskog djelovanja te je prekretnica u globalnoj suradnji.

Prema procjenama UN-a, u 33 godine provođenja Montrealskog protokola smanjena je potrošnja 98 posto tvari koje oštećuju ozonski sloj.

- Bez provedbe Montrealskog protokola oštećenje ozonskog sloja bilo bi deset puta veće nego što je danas, a što bi izazvalo dalekosežne posljedice na zdravlje ljudi i na okoliš, ustvrdili su u ministarstvu.

Napomenuli su da ovogodišnja tema "Ozon za život!" podsjeća na to da iako se moramo hladiti te koristiti rashladne i klimatizacijske uređaje, istovremeno se moramo štititi od štetnog UV zračenja i nastaviti s aktivnostima čiji je cilj oporavak ozonskog sloja.

- Stručnjaci predviđaju potpunu uspostavu prirodne ravnoteže stvaranja i razgradnje ozonskog sloja oko 2050. godine, a Republika Hrvatska, zajedno s ostalim članicama Montrealskog protokola, aktivno sudjeluje u osvješćivanju javnosti o značaju ozonskog sloja za život na zemlji i važnosti ukidanja potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj, poručili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u povodu današnjeg Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!