Medvedgrad blista u novom ruhu

23.10.2021.

13:05

Autor: Jelena Šarić/IMS/I.B./HRT

Medvedgrad otvoren za posjetitelje

Medvedgrad otvoren za posjetitelje

Foto: HTV / HRT

Srednjovjekovna utvrda Medvedgrad blista u novom ruhu.  Što je sve pripremljeno za posjetitelje, za podnevni Dnevnik javila je Jelena Šarić.

Nakon tri i pol godine završen je projekt vrijedan gotovo 40 milijuna kuna i utvrda od danas spremno dočekuje Zagrepčane i turiste. 

- Prvi posjetitelji obišli su danas ovu slikovitu srednjovjekovnu utvrdu staru punih 8 stoljeća. Centar za posjetitelje prava je turistička atrakcija. Obnovljeni su veliki i mali palas koji sad sadrže informacijski centar i suvenirnicu. Postavljena je najsuvremenija multimedijska oprema, a fokus je na interpretaciji prirodne baštine, rekla je. 

- Obilazak Medvedgrada započinje u južnoj kuli gdje posjetitelji prvo uče o bioraznolikosti. Dakle, koje sve životinjske i biljne vrste obitavaju u šumama Medvednice. Ovdje ih čeka, naravno, i svijet bajki i legendi. Upoznat će se s brojnim vladarima ove utvrde, među kojima je i ona najpoznatija Crna kraljica Barabara Celjska koja glasi za jednu od najokrutnijih vladarica Medvedgrada. naglasila je.

- Također, posjetitelji će se ovdje moći upoznati i sa starim jelim akoja su se posluživala plemstvu, a srednjovjekovne recepte će moći i ponijeti sa sobom. Na kraju obilaska čeka ih svojevrsni kviz znanja, male zagonetke, na koje će moći odgovoriti samo ako su pozorno slušali sve ono što su ovdje mogli maučiti. Naravno, sve je interaktivno i prilagođeno onim najmlađima. obilazak traje sat i pol vremena, a ulaz je do kraja mjeseca za sve posjetitelje besplatan, rekla je Jelena Šarić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!