19:39 / 26.09.2020.

Autor: Irena Košar/Dnevnik/HRT

Mensa u potrazi za novim članovima

Foto: ilustracija, Igor Kralj/PIXSELL

Foto: ilustracija, Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Provjerili smo koliko je teško ući u klub najinteligentnijih. Testovi nemaju ni slova, ni brojki. Nema pripreme.
Hrvatski ogranak Mense, udruge koja okuplja natprosječno inteligentne osobe, ovoga vikenda u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku provodi testiranja u potrazi za novim članovima. Za to je kandidatima potreban rezultat bolji od 98 posto ostale populacije. Koliko je teško ući u taj klub, pokazuje podatak da Mensa u svijetu trenutačno ima tek stotinjak tisuća članova, u Hrvatskoj 750.

Posljednje pripreme, koncentracija i opuštanje prije pisanja testa inteligencije. Pristupnici podijeljeni u manje skupine, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Za samo testiranje, poručuju iz Mense, nije potrebno predznanje, a najniža dobna granica je 14 godina. Onima s najboljim rezultatima omogućuje se učlanjenje u Mensu.

Testovi nemaju ni slova, ni brojki

- Za test se ne možete pripremiti prije, on je neverbalnog tipa, ne sadrži nikakve alfanumeričke znakove, dakle nema ni slova, nema ni brojki - objašnjava Mario Derossi, predsjednik splitske podružnice Mensa Hrvatska.

- Rezultat kojim se primaju ljudi u članstvo, koji je u dva posto najboljih rezultata, što je otprilike oko 131 IQ - naglašava Krešimir Kružić, voditelj testiranja Hrvatska Mensa.

Pristupnici će za mjesec dana saznati rezultate koje mogu priložiti uz molbe za posao.

- Sve više modernih poslodavaca traži mogućnost lakšeg snalaženja i prilagođavanja situaciji, što svakako osobe koji imaju veći kvocijent inteligencije imaju prednost - kaže Đuro Lubura, predsjednik Hrvatske Mense.

Testiranja se nastavljaju i sutra u Zagrebu i Osijeku.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!