09:10 / 14.04.2020.

Autor: E.L.S./HRT

Mirić: Za osobe s invaliditetom pandemija je i socijalna nepogoda

Marin Tironi/PIXSELL

Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kako je mnogima onemogućeno bilo kakvo kretanje i zatvoreni su u svoja 4 zida, često im je potrebna ne samo fizička, već i psihička pomoć.
U vrijeme epidemije koronavirusa s velikim se problemima susreću i osobe s invaliditetom. O njihovim najvećim problemima govorila je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Marica Mirić, dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom.

- Osobe s invaliditetom ugrožene su u cijelom svom životu jer nisu stvorene pretpostavke za njihov dostojanstven život, a u ovoj su situaciji posebno ranjivi. Za gluhe je malo emisija sa znakovnim prijevodom pa su u ovoj kriznoj situaciji ostavljeni u svom svijetu tišine. Slijepe osobe su vrlo izložene, moraju dodirivati sve kako bi se kretale pa je opasnost od zaraze vrlo visoka. I naravno, posebno su pogođene osobe koje su "vezane za krevet", te one koje imaju neinvazivnu ventilaciju, oni su najrizičnija skupina - napomenula je Mirić.

Ističe da pandemija nije samo medicinski problem, nego i socijalna nepogoda koja je zahvatila osobe s invaliditetom jer moraju živjeti bez svojih njegovatelja. Mnogima su nedostupni i lijekovi i osnovne životne namirnice, ako nemaju nekog tko im to može dostaviti,  a takvi kontakti za njih mogu biti izrazito opasni.

- Srećom postoji nešto što je tradicija života osoba s invaliditetom, to je beskonačna strpljivost i sposobnost organiziranja. U mjesec dana, uspjeli su se organizirati jer nikad ne znaju na koga će moći računati. Program "Zaželi" nudi pomoć u kući, to rade gerontodomaćice, neke od njih i dalje rade pa one, asistenti i službe Crvenog križa donose lijekove i hranu onima kojima je potrebno - objašnjava Mirić i upozorava da nije dovoljno zaštitnih sredstava i postoji opasnost od širenja zaraze.

Napomenula je i da neke osobe s invaliditetom ne mogu doći do svoja socijalna primanja - ono što je donosio poštar ranije ili što su u banci dobivali. Zaustavljena su i započeta liječenja, upozorava. Ljudi koji su primili, recimo, tri terapije i trebaju primiti četvrtu, na čekanju su. Pitanje je što ako terapija se ne primi na vrijeme, kaže.

Kako je mnogima onemogućeno bilo kakvo kretanje i zatvoreni su u svoja 4 zida, često im je potrebna ne samo fizička, već i psihička pomoć. Osobe s invaliditetom pomoć mogu potražiti telefonskim pozivom na brojeve: 091 6604 673 ili 099 3195 227. Psihološku podršku mogu dobiti na broj: 099 2192 754 a broj telefona pravobraniteljice za osobe s invaliditetom je 6102170.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!