16:22 / 11.12.2018.

Autor: A.A./M.M./HRT

Mitovi o debljini i mršavljenju

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Malo tko će razmišljati u skoro blagdansko vrijeme o zdravoj prehrani i dijetama. No, s Novom godinom mnogi će odlučiti skinuti koji kilogram. Pa će posegnuti za čudesnim dijetama, pripravcima...
Malo tko će razmišljati u skoro blagdansko vrijeme o zdravoj prehrani i dijetama. No, s Novom godinom mnogi će odlučiti skinuti koji kilogram. Pa će posegnuti za čudesnim dijetama, pripravcima... O mitovima o debljini i mršavljenju razgovaralo se na skupu koji je organizirao grad Zagreb, Udruga za prevenciju prekomjerne težine te Centar za nutricionizam. 

Četrdeset posto žena i 42 posto muškaraca ima prekomjernu tjelesnu težinu, pokazalo je istraživanje u Zagrebu. Podaci za Hrvatsku nisu ništa utješniji - nešto manje od četvrtine odraslog stanovništva - pretilo je.

Debljina, kažu, nije naslijeđena nego usvojena. Čarobne dijete djelotvorne su kao i sama čarolija, a cilj bi zapravo trebala biti raznovrsna, umjerena i uravnotežena prehrana.

Logično bi bilo da prijeđemo na našu Mediteransku dijetu koja je i na listi svjetske nematerijalne kulturne baštine.

"Mediteranska dijeta nije samo dijeta nego stil života, zato kažem da se ne radi samo o tome da jedemo svježe voće i povrće, ribu na lešo, bademe...nego da imamo jedan stil života u kojem ćemo prošetati do posla, odmoriti, spavati dovoljno, imati interakciju sa svojim bližnjima. Ja bih rekla živjeti kao jedan siromašni ribar iz Dalmacije", kaže Diana Gluhak Spajić iz Centra za nutricionizam.

Ali standard siromašnog ribara iz ove priče, mnogima je u Hrvatskoj nedostižan.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!