17:00 / 03.08.2020.

Autor: Ana Marušić/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Mlade dame u klubu čitatelja razbijaju stereotipe

-

-

Foto: - / -

U klubu čitatelja radnog naziva "20+" nešto su manje od godine dana čitateljice iz Zadra.
U klubu čitatelja radnog naziva "20+" nešto su manje od godine dana čitateljice iz Zadra koje su u skladu s epidemiološkim preporukama, čim je zatoplilo, pronašle okupljalište pod vedrim nebom.

Nije sasvim jasno zašto su članice isključivo djevojke, one same ne znaju zbog čega među njima nema i momaka, no možda se nakon naše priče to promijeni. Jer one su uistinu dobro društvo.

- Družimo se, jedemo kekse, pijemo čaj ako smo u knjižnici, pričamo o knjizi koju smo odabrali, imamo rasprave, pa znamo i o osobnim stvarima pričati,  ubacimo neke zanimljive igre ili bilo što da bude malo zabavnije, kaže Mirta Boban, moderatorica Kluba čitatelja.

Klub čitatelja zvuči pomalo zastarjelo, no ne i ovim djevojkama. Okupljaju se, kaže Mirta, zbog ljubavi prema knjizi, čitanju, kvalitetnijem druženju i širenju poznanstava među ljudima koji vole iste stvari.

Od osnutka se broj članica mijenjao, dolazilo se i odlazilo, sad ih je jedanaest. 

- Želim pročitati što više različitih knjiga, u biti. Ne da se fokusiram samo na ono što ja želim pročitati, nego da dobijem i tuđi uvid, to jest prijedloge. Čuti drugačije mišljenje od svoga, drugačije interpretacije, drugačije ocjene, svi smo toliko različiti pa bude jako zanimljivo, kaže članica Lucija Grabovac.


Ove mlade dame s lakoćom razbijaju stereotipe, poput onoga kako izgledaju ljubitelji knjiga.

- Meni je knjiga jedan od hobija, osim toga volim teretanu, volim ronjenje i takve stvari, to možda nije stereotipno, tako da mislim da svi mogu biti knjiški tipovi, kaže članica Irina Karuza.

Lana je s njima prvi put.

- Očekujem da ću konačno imati s kime popričati o knjigama koje čitam, jer moje nekakvo privatno društvo i okruženje nije baš čitalački raspoloženo, kaže članica Lana Kutija.

Rekli bismo da je na pravome mjestu. Osim knjiga, djevojke dijele i ljubav prema psima, no jedan je trenutačno u kazni.

- Jer je pojeo knjigu, tako da je sada red na ovu trudnicu ovdje, smije se Mirta Boban.

Klub je nastao uz podršku i poticaj iz Gradske knjižnice Zadar, ogranak Arbanasi.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!