'Mliječna staza' za mentalno zdravlje djece i mladih

15.09.2023.

11:36

Autor: A.D./Dnevnik/HRT

Započela je sedma UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza , koja se drugu godinu zaredom održava za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u školama. Kako bi nastavio važan razgovor o mentalnom zdravlju i razbijanju stigme, UNICEF je u centru Zagreba, na Trgu bana Josipa Jelačića, postavio interaktivne instalacije i održao simbolički „Sat vježbanja podrške mentalnom zdravlju”.

Više od 6.000 sudionika, među kojima 1.850 djece i više od 300 učitelja i nastavnika, sudjeluje u utrci koja je i ove godine nacionalna i inkluzivna te će se od 15 do 24. rujna, uz mobilnu aplikaciju, odvijati na tisućama staza diljem Hrvatske. Prijave su moguće do zadnjeg dana na www.mlijecnastaza.hr , a prijaviti se mogu baš svi – djeca i mladi, obitelji, pojedinci, udruge i tvrtke, te svojim kotizacijama podržati program podrške mentalnom zdravlju djece i mladih u školama.

Sredstvima prikupljenim tijekom Mliječne staze i kampanje za mentalno zdravlje djece i mladih UNICEF će podržati program za jačanje otpornosti i socio-emocionalnih vještina učenika, učitelja i nastavnika – „Škole podrške” , koji provodi u suradnji s Forumom za slobodu odgoja te uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje. Procjenjuje se da će ulaganjem u razdoblju nakon Mliječne staze 2023. za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih biti educirano više od 450 učitelja, nastavnika, ravnatelja i stručnog osoblja, a koristi imati više od 13.000 učenika osnovnih i srednjih škola.

- Kroz kampanju za podršku mentalnom zdravlju u školama razgovaramo s mnogo djece i mladih o njihovim iskustvima, očekivanjima i nesigurnostima s kojima se suočavaju kad se nose s teškoćama mentalnog zdravlja. Govore nam kako im nedostaju podrška i razumijevanje odraslih, a boje se i stigme koja se veže uz mentalno zdravlje, s kojom se ponekad teže suočavaju no sa samim problemom. Pokretanje razgovora o mentalnom zdravlju odgovornost je odraslih, posebice onih s kojima djeca provode najviše vremena – nastavnika u školama. U suradnji s partnerima, želimo pružiti znanja i vještine učiteljima i drugim stručnjacima u školama kako bi lakše djelovali kao prva pomoć, podrška i zaštita učenicima. Ove godine više od 6.000 sudionika trčat će, hodati, voziti bicikl, kolica, koturaljke na tisućama staza diljem Hrvatske tijekom deset dana, i sigurna sam da ćemo nastaviti stvarati društveni zamah oko teme mentalnog zdravlja. Zahvaljujem svima koji su nam se pridružili ove godine, posebno našim korporativnim partnerima, kao i svim korporativnim timovima, drugim neformalnim timovima, školama, obiteljima, djeci, mladima i svim zvijezdama Mliječne staze, poručila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Zajednički poziv svima da se uključe u Mliječnu stazu na događanju su uputile, uz Reginu M. Castillo, i Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ivana Benjek, načelnica Sektora za darovite i učenike s teškoćama te informacijsku potporu sustavu odgoja i obrazovanja pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja,

Iva Prpić, voditeljica Odjela za podršku djeci i obiteljima u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Daria Kurtić, v. d. ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje, Ana Munivrana, izvršna direktorica Foruma za slobodu odgoja i Marija Franić, voditeljica korporativnih komunikacija Kaufland Hrvatska.

- Nakon što sam nekoliko godina provela na dječjoj onkologiji i pohađala školu u bolnici, koja se odvijala 'jedan na jedan', povratak u školske klupe bio mi je poprilično šokantan, pomalo traumatičan i izrazito zahtjevan. Činjenica da se moram pojaviti pred pločom ispred dvadesetak kolega ostavljala me u strahu koji me kočio. Od trenutka kad sam u riječima nastavnice čula suosjećanje, suočavanje sa svijetom odjednom je izgledalo puno drugačije i lakše, ispričala je Barbara Vukas, mlada ambasadorica za prava djece i mladih.

UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza 2023. odvija se pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kampanju za mentalno zdravlje djece i mladih podržavaju brojni mladi, osobe iz javnog života, sportaši, umjetnici, visoki dužnosnici i drugi.

Prijave za UNICEF-ovu utrku Mliječna staza primaju se na www.mlijecnastaza.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!