Modni brend koji stvaraju osobe s intelektualnim teškoćama

01.06.2023.

11:28

Autor: Zdravka Giacometti/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Modni detalj

Modni detalj

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U Centru za rehabilitaciju Zagreb korisnici s intelektualnim teškoćama vrijedno rade u sklopu radnih aktivnosti. U ovom trenutku stvaraju lijepu odjeću koju će pokazati na modnoj reviji u subotu, 3. lipnja u Plesnom centru Tala u Zagrebu.

Korisnici Centra za rehabilitaciju Zagreb žive na više od dvadeset mjesta organiziranog stanovanja u Zagrebu, a mnogi od njih stvaraju u sklopu radnih aktivnosti u inkluzivnim radionicama.

Dosad su proizvodili uporabne predmete za kućanstvo nadahnute likovnim radovima korisnika, a kako nastaje njihov modni brend provjerila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Četrdesetak je korisnika izrazito likovno nadareno. Crtaju i slikaju u inkluzivnoj umjetničkoj galeriji za koju kažu da je prva u ovom dijelu Europe kojoj je primarni cilj rad s talentiranim odraslim osobama s intelektualnim teškoćama. Na temelju njihovih djela nastaje dizajn za sve druge proizvode. Apliciraju ga na tkaninu vezom ili printom.

Tako je nastao je brend CeRZe - Poklon s pričom. To su unikatni proizvodi, autentični i zanimljivi. Potaknuti zainteresiranošću i nadarenošću korisnika te uspjehom na tržištu, pokreću novu liniju proizvoda - unikatne odjevne predmete.

Aniti i Zdravku će pomoći još gotovo desetak korisnika. Bit će manekeni na reviji, a podržat će ih i osobe iz javnog života.

Inkluzivne radionice i radne aktivnosti podižu kvalitetu života osoba s intelektualnim teškoćama. Pokazuju da su nadareni i vrijedni i zaslužuju priliku za integraciju u zajednicu. Važno je da se korisnike ne promatra kroz ograničenja nego kroz sposobnosti.

Odjevni predmeti koje su kreirali i proizveli korisnici Centra za rehabilitaciju Zagreb i njihovi asistenti i terapeuti, namijenjeni su prodaji. Od najboljih su prirodnih materijala i promoviraju održivost i inkluzivnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!