Monika je jedina klesarica u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

27.09.2018.

17:26

Autor: T.V./S.B./HRT

-

-

Foto: - / -

Rijetki su danas pravi majstori svojega zanata, među njima i klesari. Uz najpoznatiju na Braču, gotovo da više i nema strukovnih škola koje ih obrazuju. U Hrvatskoj su registrirana 252 majstora ili vlasnika klesarskoga obrta. Među njima samo 7 žena.
Rijetki su danas pravi majstori svojega zanata, među njima i klesari. Uz najpoznatiju na Braču, gotovo da više i nema strukovnih škola koje ih obrazuju. U Hrvatskoj su registrirana 252 majstora ili vlasnika klesarskoga obrta. Među njima samo 7 žena. Jedna je od njih Monika Halaček-Valpotić iz Velikog Grđevca, jedina majstorica klesarica u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Groblja su Moniki Halaček Valpotić još kao malenoj djevojčici bila sasvim uobičajena mjesta. S ocem klesarom često ih je obilazila. Jednostavno sam u i ja nastavila obiteljsku tradiciju i zavoljela klesarski posao, kaže Monika.

A tradiciju je 1960. započeo Monikin djed. Nastavio otac Ivan, koji se i školovao za klesara. Klesarska škola je postojala u Pakracu, ona je bila četverogodišnja. S tim da ste išli 2 godine u školu, jednu godinu ste išli na praksu i četvrtu godinu ste završavali, polagali majstorski ispit, objašnjava Ivan.

Danas je jedina klesarska škola u nas u Pučišćima na Braču i jedna od najboljih u Europi, no mnogim mladim Hrvatima preudaljena za srednjoškolsko obrazovanje. Ja nisam imao tu sreću da sam imao djelatnike koji su izašli iz škola i koji su završili, nego sam ih morao sve osposobljavat. I dan danas vam je skoro tako, dodaje.

I Monika je godinama učila od oca. Ove je godine stekla i majstorsku diplomu kako bi, nakon očeva odlaska u mirovinu, mogla preuzeti obiteljski posao. Ipak, danas je mnogo lakše nego u vrijeme njezina djeda jer većina se posla obavlja strojno.  U obrtu je četvero zaposlenih. I Monikin suprug jedan je od njih. Mladi su nastavili tradiciju. Poštenim radom, kažu, žele je i održati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!