10:47 / 10.08.2019.

Autor: Elvira Dizdarević/HRT

More i violine Danila Travalje

-

-

Foto: - / -

Kapetan duge plovidbe, dipl. inžinjer pomorskog prometa, profesor, slikar, restaurator glazbala i graditelj violina - Danilo Travalja.
Kapetan duge plovidbe, dipl. inžinjer pomorskog prometa, profesor, slikar, restaurator glazbala i graditelj violina - Danilo Travalja. Svestran i veliki zaljubljenik u more koje mu je obilježilo život i bilo nepresušna umjetnička inspiracija.

Poznato je da je grad Bakar bio i ostao kolijevka pomoraca - kroz prošlost ih je iznjedrio mnogo, a čini to i danas, obrazujući kadrove u srednjoj pomorskoj školi. Upravo iz nje je kao umirovljeni profesor i bivši pomorac izišao i Danilo Travalja. Moru, svojoj prvoj ljubavi, ostao je vjeran cijeli život, a u zrelim godinama pretvorio ju je umjetnost. Danilo je neke svoje radove predstavio na izložbi u bakarskoj galeriji. Najveća mu je strast izrada trodimenzionalnih neobičnih slika - s motivima mora i barki.

Riječ je o tehnici ulja na crnom kartonu za što je potrebna velika koncentracija i preciznost pokreta. A to je samo dijelić njegova raznolikog i osebujnog umjetničkog opusa od oko tisuću i pol slika. No, ono što je uistinu posebno, a što je baštinio od oca glazbenika i graditelja violina, iznjedrilo je neobične skulpture, preciznije - assemblage ("spajanje"). Tako je izradio kombinaciju fagota i klarineta (klarifagot) te tromblona i vrata violončela s gudalom.

No, to nije sve: uz ove skulpture nastale spajanjem dijelova starih instrumenata, Danilo se okušao i u izradi violina. Budući da je od oca naslijedio alat i materijal - bio je to mig sudbine. Svoju prvu violinu završio je nakon pune dvije godine.

Morski motivi i sve što ima veze s morem - nepresušno su mu nadahnuće. Baš svako djelo nastalo iz njegovih ruku spoj je - ljubavi prema moru, tradiciji, umjetnosti i ženama. Zato su i njegove violine tako suptilne i ženstvene - kao i žene same. Kao more koje nas i izaziva i nadahnjuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!