Život nakon moždanog udara

22.01.2022.

09:48

Autor: Kod nas doma/HRT

Važna je prevencija

Važna je prevencija

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj je moždani udar drugi uzrok smrtnosti, s više do 6000 umrlih godišnje. Od toga je 60% žena. Brigom za vlastito zdravlje moguće je prevenirati oko 80% moždanih udara godišnje. Važno je reagirati na vrijeme - svake minute moždanog udara umire 2 milijuna neurona - što prije pacijent dođe, to je efikasnije i uspješnije liječenje, a posljedice će biti manje.  

Priča Katarine Čadež priča sretno je završila, a počelo je odjednom - spremala se za van, zagrcnula se, zakašljala, osjetila prodornu bol u desnoj polovici glave, čučnula, a suprug je shvatio da ne govori razgovijetno. Unutar sat vremena od prvih simptoma bila je u obradi i već je popodne bilo, kaže, kao da se ništa nije dogodilo. Živi normalno, drži se svih preporuka.

Katarina Raspović bila je sama u stanu s kćeri, osjećala se loše, a u bolnicu je, nesvjesna problema, otišla drugi dan. 

Liječnici nisu mogli otkriti što je, CT nije pokazao ništa, treći dan su našli ugrušak, išli ga razbijati i tijekom zahvata opet ju je pogodio moždani udar. Predstoje joj terapije.

Cijelo vrijeme je samo ispitivala hoće li preživjeti.

- Živa sam, zahvalna i Bogu i liječnicima, kaže.

Kako bi se podigla svijest javnosti o specifičnostima moždanog udara kod žena četvrtu godinu za redom, prvi petak u veljači održat će se Dan crvenih haljina.

- Dvostruko veći broj žena umire od moždanog udara nego od karcinoma dojke, ističe prim. dr. sc. Vesna Matijević, neurologinja u KBC-u Zagreb.

- Mladi nisu izuzeti, posebno žene koje tijekom života imaju dva hormonalno osjetljiva razdoblja koja su periodi gdje postoji povećani rizik za nastanak moždanog udara. S druge strane, iako češće pogađa muškarce, žene žive duže i što je starija životna dob, veći je rizik od moždanog udara, objašnjava.

Bitno je brinuti za vlastito zdravlje, a ovo su simptomi koje želite izbjeći, ističe dr. Matijević - trnjenje, posebice jedne strane tijela, slabost jedne ruke ili noge ili polovice tijela, smetnje vida, vrtoglavice, instabilitet u hodu, smetnje govora. 

-  U tim situacijama ne treba čekati. Svake minute moždanog udara umire 2 milijuna neurona, što prije pacijent dođe, to je efikasnije i uspješnije liječenje, a posljedice će biti manje, poručuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!