Moždani udar drugi je uzrok smrtnosti u Hrvatskoj

04.02.2022.

17:05

Autor: Sara Badžek/T.D./Dnevnik/HRT

Dan crvenih haljina

Dan crvenih haljina

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Prvi petak u veljači Dan je crvenih haljina. Obilježen je u gradovima diljem Hrvatske. Tom javnom zdravstvenom akcijom želi se podignuti svijest o moždanom udaru žena. Modnom revijom navečer je svečano završeno obilježavanje "Dana crvenih haljina". 


Nosile su je žene koje su preboljele moždani udar jer se upravo tom akcijom želi podignuti svijest o toj teškoj bolesti kod žena. U većem su riziku, češće umiru od njegovih posljedica, a nerijetko zanemaruju simptome. 

U Hrvatskoj oko 3.000 žena godišnje oboli od moždanog udara, a prevencija i brza reakcija izrazito su važne.

Puštanjem 50 crvenih balona ispred crkve svetog Vlaha točno u podne, akciji "Dan crvenih haljina" odazvale su se dubrovačke medicinske sestre. 

- Vidimo da je moždani udar kod žena sve više poguban, da sve više žena svojim načinom života jednostavno zanemaruje se svoje zdravlje, rekla je Maja Bender, medicinska sestra u Domu zdravlja Dubrovnik. 

- Pokazalo se ustvari da je sve češće kod žena moždani udar i današnjim danom htjeli smo obilježiti i pokušati prevenirati cijelu javnost da za to čuje, rekla je Kate Šutalo, glavna sestra na Odjelu za palijativnu skrb OB Dubrovnik.

Javnozdravstvena akcija kojom se želi podignuti svijest o moždanom udaru kod žena, održana je i u Varaždinu. Građani su mogli doznati važne informacije o ovoj bolesti od neurologa koji su se odazvali akciji.

Cijelo je jutro u baroknom gradu bilo u znaku crvene boje. Ne bez razloga, moždani udar drugi je uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, prvi uzrok invalidnosti.

- Godišnje nam oboli oko 10 - 15 tisuća ljudi. Umre njih 30 posto, a 30 posto ima trajni invaliditet, rekla je Ruža Kostanjevac, voditeljica Odjela za neurologiju OB Varaždin.

Educirani neurolozi i medicinske sestre brinu se o pacijentima i u varaždinskoj bolnici. Nisu pozitivni podaci da su zabilježili veći broj žena u dobi između 30 i 50 godina. Stručnjaci ističu - žene imaju dodatni rizični faktor.

- To su hormonalni poremećaji. upravo zbog toga je češći u žena, posebno opasan u trudnoći, nakn trudnoće kada su sklone da razviju udar. drugi opasan period je menopauza, rekla je Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalistica neurologije.

Moždani udar u trudnoći doživjela je i preživjela Martina Kosec.

- Smetnje su nastale naglo, glavobolja, jezik je trnuo. Jako smo se uplašili, naglasila je Kosec.

Njezina poruka, kao i poruka akcije je jasna - ne smijemo ignorirati simptome koje nam tijelo šalje. Jer, kada je moždani udar u pitanju, minuta čini razliku. 

Osim što se odgađa odlazak liječniku, pandemija i na druge načine pogoršava stanje - poručuju s riječke akcije.

- Sam COVID osim respiratornih simptoma pogađa i krvotok, a problemi sa zgrušnjavanjem krvi što učestalije dovodi do moždanog udara, kazao je David Bonifačić s Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka.

Akciji se modnom izložbom pridružila i splitska obrtnička škola iz koje poručuju da žene trebaju promišljati o svome zdravlju.

Pravodobna reakcija presudna je za sprječavanje težih posljedica bolesti od koje je 2020. u Hrvatskoj umrlo 4.950 osoba, među kojima je bilo 2.830 žena. 

  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!