Moždani udar, drugi uzrok smrti u svijetu

16:55 / 29.10.2021.

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Svjetski dan moždanog udara

Svjetski dan moždanog udara

Foto: ST4 / HRT

U svijetu, kao i u Hrvatskoj, moždani udar je drugi uzrok smrti. Od ove je bolesti u Hrvatskoj lani umrlo 4950 osoba, što predstavlja 8,7 posto svih ukupno umrlih. To su podaci koje je objavio HZJZ u povodu Svjedskog dana moždanog udara.


Prof.dr.sc. Vanja Bašić Kes, rekla je u emisiji "Studio 4", kako u Hrvatskoj ne postoji registar bolesnika oboljelih od moždanog udara i umrlih od istog.

Rekla je kako je moždanih udara, unatoč velikom broju, u prošloj godini bilo nešto manje. I Francuska je studija pokazala da je broj moždanih udara u Francuskoj puno manji nego godinu dana ranije.

- Uslijed pandemije, sve je manje naših sugrađana koji žele posjetiti neurologiju i sva ih je manje na pregledima i smatram da je ova prikazana brojka znatno manja nego što je u stvarnosti situacija.

Rekla je kako se trećina osoba nakon moždanih udara dobro oporavi, trećina ih ostane invaliditetna srednje teško i teško, a trećina nažalost umre.

- Imamo dvije tehnologije koje pomažu u liječenju, ali mi tu brojku još uvijek nismo smanjili, rekla je.

Naglašava kako su žene do menopauze zbog hormona zaštićenije od moždanog, ali i srčanog udara, ali to se nakon 60-65 godina izjednačava s muškarcima.

Naglasila je kako u svakoj životnoj dobi moramo obraćati pozornost, jer je sve više mladih koji koji dobivaju moždani udar.

Na pitanje koji su simptmi za prepoznavanje moždanog udara rekla je kako se on događa brzo te da si "u jednom trenutku uspjean menadžer, a nedugo nakon toga si bespomoćan i u pelenama".

- Simptomi su da utrne dio lica, ruka, noga, frfljate, događa vam se vrtoglavica, nestabilnost i glavobolja praćena mučninom i povraćanjem, smetnje vida, dupli vid. To su sve simptomi koji mogu predstavljati moždani udar, , istaknula je Bašić Kes.

Naglasila je da je važno da se osvijesti kako je važno odmah otići na hitnu neurologiju. Kako kaže, jedino pravovremenim reagiranjim se može testirati i dati dobra terapija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!