10:21 / 31.10.2020.

Autor: Zdrav život/HRT

Moždani udar ne bira godine

Ilustracija/Pixabay

Ilustracija/Pixabay

Foto: - / -

Kako izgleda život nakon moždanog udara, može li se on spriječiti i na koja zlatna pravila uvijek moramo obratiti pažnju.
Moždani udar među najčešćim je uzrocima smrti, može se dogoditi neočekivano i ne bira životnu dob.  80 milijuna ljudi preživjelo je moždani udar diljem svijeta, dok 50 milijuna preživjelih živi s nekim oblikom trajne invalidnosti.

Moždani udar stanje je kod kojega, zbog začepljene krvne žile, dio mozga ostane bez krvi. Drugim riječima – moždane stanice ostanu bez kisika. Rezultat takvog stanja je neurološki deficit, koji ovisi o tome koji je dio mozga zahvaćen ishemijom i koliko dugo to stanje traje. Od presudnog je značaja prepoznati neke karakteristične simptome.

- Najupečatljivije je kada se kod pacijenta javljaju smetnje u vidu slabosti, oduzetost ruke, noge, smetnje govora, naglo nastala glavobolja, vrtoglavica, nestabilnost, utrnulost ekstremiteta – to su oni ključni simptomi koje bi trebali svaki od naših građana znati - upozorava prof.dr.sc. Vanja Bašić Kes, dr.med, spec. neurologije, Klinika za neurologiju KBC Sestre milosrdnice.

Kod sumnje na moždani udar, liječnik će obaviti kompletnu dijagnostičku obradu - CT mozga, CT angiografiju - snimanje krvnih žila.

- Jer mi moramo vidjeti da li se pojavio nekakav ugrušak koji se današnjim metodama, takozvanom mehaničkom trombektomijom, kao naši kolege kardiolozi kad izvlače taj ugrušak, tako naši kolege neuroradiolozi također mogu maknuti ugrušak i tako spasiti život našim pacijentima - objašnjava doktorica Bašić Kes.

Osim trombektomije, odnosno mehaničkog vađenja ugruška, liječnici mogu primijeniti i trombolizu – metodu njegovog otapanja.

Od presudne je važnosti prepoznati simptome moždanog udara i što prije stići do bolnice. Tamo će se liječnici pobrinuti da sve raspoložive dijagnostičke i terapijske metode stave u funkciju spašavanja života i ozdravljenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!