Mucanje: Ima nade i ima postupaka koji su vrlo djelotvorni

27.10.2021.

10:10

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV

Mucanje:  Ima nade i ima postupaka koji su vrlo djelotvorni

Mucanje: Ima nade i ima postupaka koji su vrlo djelotvorni

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Znate li što je zajedničko Isaacu Newtonu, Kylie Minogue, Joeu Bidenu, Bruceu Willisu i Marilyn Monroe? Svi su u određenoj fazi života mucali. Dr. sc. Ines Galić Jušić, logopedica, napisala je knjigu "Mucanje" kojom je, kaže, ovaj problem željela približiti logopedima, studentima logopedije, roditeljima i djeci, kao i svim odraslima koji mucaju.


- Knjiga je koncipirana kao interdisciplinarni sadržaj namijenjen i stručnjacima poput psihologa, psihijatara, audiologa, čak i stručnjacima iz područja biomedicine koje zanimaju neuralne mreže koje su u podlozi ovog poremećaja, kazala je za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska".


U knjizi je poseban naglasak stavila na vezu između govora i mišljenja.


- Ovo je prva knjiga u kojoj se na opsežan način mucanje predstavlja u svojoj složenosti koje prethodi govoru. Govoru prethode milisekunde jezičnog planiranja. Nemoguće je zamisliti bilo kakvo govorenje koje ne bi imalo takve predradnje u smislu jezičnog planiranja i mišljenja, pojasnila je.


Iz arhive HRT-a: Djeca i mucanje, 2004. godina:

O svom problemu s mucanjem 2001. u HTV-ovoj emisiji 8. kat govorio je Slaven Bilić:

Mucanje je nasljedno, kazala je.


- Sedamdeset posto mucanja čini nasljedni kolerat koji je vezan za čak četiri gena koji utječu na nekakve minimalne populacije neurona koji mogu promijeniti sraz između neuronskih mreža za jezično planiranje i govor, međutim 30% mucanja može činiti i individualna djetetova okolina. Ne ona zajednička koju dijele sva djeca te obitelji, nego ono što je individualno u smislu baš specifičnih postupaka koji se odvijaju u okolini prema tom djetetu, dodaje.


Na pitanje koliko su uspješne terapije dječjeg mucanja, odgovara:


- Mucanje se percipira kao nešto što se može lako riješiti i gotovo nam svima izgleda prihvatljivo reći "Probaj se samo truditi da ne mucaš". Međutim ono jest zbilja jedan ozbiljan problem i moj motiv u pisanju takve knjige bio je da pokažem svu složenost nastanka mucanja, svega onoga što stoji u podlozi, ali i metoda rješavanja toga, kazala je.


Dodaje kako danas nismo tako nemoćni kao što smo bili prije 40-ak ili 50-ak godina.


- Ja svjedočim preko 37 godina bavljenja time i mogu reći da sam presretna onime što imamo. Mi danas imamo takve metode koje imaju četiri stupnja kliničkih istraživanja, kao što to imaju i cjepiva. Dakle, mi nismo u situaciji da ne znamo što je dobro, naročito za malu djecu koja mucaju. I to je sreća nas logopeda, a ja kao stručnjak i doktor znanosti koji se time i teorijski bavi niz godina, imala sam veliki motiv da to prenesem svojim kolegama i roditeljima. Ima nade i ima postupaka koji su vrlo djelotvorni, poručuje.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!