Muško-ženski odnosi u karikaturama

10.05.2019.

12:33

Autor: Inja Svetl/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Muško-ženski odnosi tema su ovogodišnje Međunarodne izložbe karikatura u Klovićevim dvorima u Zagrebu. Na ovu već 24. smotru pristiglo je više od 1000 radova iz 60 zemalja svijeta, a za izložbu ih je odabrano samo 90 karikatura.
Muško-ženski odnosi tema su ovogodišnje Međunarodne izložbe karikatura u Klovićevim dvorima u Zagrebu. Na ovu već 24. smotru pristiglo je više od 1000 radova iz 60 zemalja svijeta stoga žiri nije imao nimalo lak zadatak odabrati samo 90 karikatura i nagraditi najbolje.

Postoji li starija i univerzalnija tema od muško-ženskih odnosa? A kada je se dohvate karikaturisti, onda imamo vatromet humora, ali i kritičkog promišljanja o toj situaciji - a ta je da smo, htjeli mi to ili ne, od kolijevke do groba osuđeni na život uz suprotni spol.

Karikature na ovoj izložbi kreću se od onih koje ozbiljnije zadiru u srž odnosa - poput prvonagrađene Luke Lagatora iz Crne Gore, do dobronamjerno smiješnih, crnohumornih i bizarno duhovitih.

- Svi mi živimo u nekakvim stereotipima, pa tako i u okviru muško-ženskih odnosa. Upravo zbog toga je žiri imao jedan relativno težak zadatak da izabere upravo one radove karikaturista koji su radili na tome da ruše stereotipe, da nas iznenade s novim pogledima na muško-ženske odnose, komentira član žirija dr. sc. Frano Dulibić.

- Karikatura je višeslojna i tomu i služi. Među ovim radovima sigurno ćete naći i radova gdje treba i dobro razmisliti, a ne samo smijati, napominje predsjednik Hrvatskog društva karikaturista Davor Trgovčić.

Ima tu, dakle, i filozofiranja i nadmudrivanja. I čistog humora što najbolje leži našem Niku Titaniku - no, kako mu u stvarnosti leže muško-ženski odnosi?

- Ja si utvaram da sam svojevrsni gentleman. Dokaz je to što me moja žena već trpi dosta dugo i još nije pobjegla od mene, kaže Nikola Plečko - Nik Titanik, predsjednik Hrvatskog društva karikaturista.

Došlo je proljeće i Eva je, normalno, natjerala Adama da joj presadi ono slavno stablo jabuke, pa otiđite na izložbu u Klovićeve dvore i sigurno ćete se negdje prepoznati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!