10:31 / 12.10.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Na hrvatskom tržištu je više od stotinjak novih droga, pazite na svoju djecu

Foto: Ilustracija (Jurica Galoic/PIXSELL)

Foto: Ilustracija (Jurica Galoic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Ove supstance mogu se čak zakonito prodavati kao sredstva koja izazivaju euforiju, a može ih se pronaći u dodacima hrani, solima za kupanje ili gnojivu.
Problem novih droga uzima maha širom Hrvatske. Poseban problem je što se takvi opijati prodaju legalno. Opasne tvari izazivaju gubitak pamćenja, depresiju, priviđenja, a novi spojevi pojavljuju se gotovo na tjednoj osnovi.

Ove supstance mogu se čak zakonito prodavati kao sredstva koja izazivaju euforiju, a može ih se pronaći u dodacima hrani, solima za kupanje ili gnojivu. Dokazano je kako su nove generacije psihoaktivnih spojeva sve toksičnije.

Postoji trend trovanja antidepresivima, mladi uzimaju sve - od ibuprofena, lupoceta, xanaxa, normabela, bakine lijekove za tlak… Ono što zabrinjava dobna je granica koja se spustila jako nisko - već s 12 i 13 godina.

Godišnje proizvođači droga izbacuju više stotina droga, pacijenti dolaze a da ni ne znaju što su uzeli, liječnici ne mogu detektirati. Nekad smo mislili da je heroin kraj svijeta, danas postoje neke forme fentanila koji je 10 tisuće puta jačji od morfija, kaže pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti, Klinika za psihijatriju "Vrapče"Ante Bagarić. Naglasio je da trovanje može biti toliko jako da se prenese samo dodirom pa je u SAD-u, primjerice zabranjeno da se pristupa nekim pacijentima bez odgovarajuće zaštite.

Kako pristupiti rješavanju ovoga problema tema je današnje rubrike "Imam problem". Pogledajte što su poručili gosti doc. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, dr. med. specijalist psihijatrije, specijalist dječje i adolescentne psihijatrije, Bernardica Juretić Rožman, utemeljiteljica Zajednice "Susret",
Željko Petković, ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga i
doc. dr. sc. Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti, Klinika za psihijatriju "Vrapče".Danijel je na liječenju prvi put, iza njega je desetogodišnji ovisnički staž, u zajednici Susret tek je nekoliko mjeseci. Ivan je, pak, prošao već jednom liječenje i bio osam godina u apstinenciji, međutim, kaže, nije imao sreće i opet je zakoračio na krivi put. Danas je opet u zajednici. I jedan i drugi tvrde iz svog osobnog iskustva - magične tablete uz čiju pomoć postajete natprirodno pametni i koje će vam pomoći da riješite sve probleme, a za kojima zbog marketinga u filmovim, ali na internetu, sve više posežu mladi ljudi željni uspjeha - ne postoje. Zajednicu Susret u Cisti Velikoj posjetio je i s ovisnicima razgovarao naš Šime Kovačević. Pogledajte njihovu priču!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!