13:33 / 01.09.2019.

Autor: Darko Santini/HRT

Na krilima vjetra i vala

-

-

Foto: - / -

Prvo prvenstvo Hrvatske u jedrenju na dasci u disciplini Foil održano je u Voloskom, točnije u zaljevu Preluk, a okupilo je čak 14 natjecatelja iz tri europske države.
Prvo prvenstvo Hrvatske u jedrenju na dasci u disciplini Foil održano je u Voloskom, točnije u zaljevu Preluk, a okupilo je čak 14 natjecatelja iz tri europske države. To je mnogo s obzirom da se radi o novoj disciplini jer foil je predstavljen u svijetu prije samo tri godine. No odmah su ga prigrabili naši najbolji jedriličari na dasci jer ih je kažu osvojio onako, na prvu, a Hrvatska je među prvima u Europi organizirala nacionalno prvenstvo u Foil jedrenju.

Zanimljiv je Foil i mladim jedriličarima iako Ian iz Podstrane s navršenih 12 godina ima već osam godina jedrenja iza sebe. To je već veliko iskustvo pa se odlučio prebaciti i na Foil jer je kaže zanimljiva i atraktivna disciplina no počeo je na sasvim drugačijoj dasci.

Prvo prvenstvo Hrvatske u jedrenju u disciplini Foil bilo je međunarodno jer je u Voloskom jedrilo nekoliko Čeha i Slovenaca. Za Stojana Vidakovića kažu da je već dugo domaći na Preluku jer dolazi gotovo od samih početaka jedrenja na dasci na ovom području. I njega je ova disciplina osvojila.

Enrico Marotti, naš najbolji jedriličar na dasci i aktualni svjetski prvak brzo se priviknuo na novu disciplinu i jednostavnim riječima objašnjava razliku između klasične daske i foil daske.

U svakom slučaju ova disciplina postat će još zanimljivija kako će oprema vremenom pojeftiniti, a Hrvatska već očito spremna čeka dana kada će Foil postati olimpijska disciplina.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!