Na Lokrumu obilježen međunarodni dan joge

13.06.2022.

17:25

Autor: Ivana Brailo Drnas/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Joga na Lokrumu

Joga na Lokrumu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Jučerašnji Međunarodni dan joge obilježen je u 177 zemalja. Sat joge tim su povodom organizirali i Dubrovčani, i to u jedinstvenom ambijentu otoka Lokruma.

Živjeti u trenutku u današnje užurbano doba pravo je umijeće, koje su dubrovački učitelji joge spremno na otoku Lokrumu podijelili s pedesetak vježbača svih uzrasta.

- Cilj nam je da na neki način otvorimo ovaj prostor za te neke alternativne načine druženja, vježbe, vraćanja sebi. Lokrum je upravo to, ova priroda ovdje, ova energija, kazala je učiteljica joge Marija Grgurić.

- Prvi dolazak na jogu je bio malo težak, naravno, jer je sve nešto novo, ali je isto tako bila ljubav na prvi pogled. Tako da sam ja jako jako sretna, rekla je Jelica Kmetović Hercigonja.

Obilježavanje međunarodnog dana joge održava se diljem svijeta, pod pokroviteljstvom indijske vlade, iako je joga, zbog brojnih dobrobiti, odavno prešla granice zemlje iz koje potječe.

- Ono što je lijepo kod joge je što radimo, kako na fizičkom tijelu, tako i na mentalnoj razini, jednostavno postižemo jedan mentalni mir, otpuštamo stres, naučimo se disati, što je najvažnije od svega, istaknula je učiteljica joge Rhubin Herceg.

- Ono što je najvažnije, kad čovjek počne prakticirati jogu, kao i bilo koji drugi oblik tjelovježbe, da radi u sklopu onoga što njegovo tijelo može i da zapravo potiče razvoj svoga tijela, bez obzira na to što netko drugi možda radi, naglasila je učiteljica joge Dalia Gjaja.

Međunarodni dan joge Dubrovčani su oplemenili i humanitarnom akcijom za Ukrajinu, zahvaljujući prijateljstvu s ukrajinskom učiteljicom joge, koja je utočište od rata pronašla upravo u Dubrovniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!