11:57 / 01.09.2021.

Autor: Hina/V.M.

Na ZeGeVegeu veganska pizza, sushi, bolonjeze i kajgana

Veganska pizza

Veganska pizza

Foto: Olga Nayashkova / Shutterstock

Nakon prošlogodišnje pauze, na Trgu bana Jelačića će se 3. i 4. rujna održati ZeGeVege festival održivog življenja koji će okupiti brojne izlagače biljne hrane, kao što su veganska pizza, sushi, bolonjeze i kajgana, najavili su u srijedu organizatori.

Posjetitelje čeka raznolika ponuda zdrave hrane, kozmetike isključivo biljnog podrijetla koja nije testirana na životinjama, proizvodi na bazi soje i pšenice poput tofua, sejtana i biljnih kobasica, ekološki proizvodi, plodovi i proizvodi iz obiteljskih gospodarstava, biljna mlijeka i maslaci, ljuti umaci, dodaci prehrani, kozmetika za ljubimce i dr.


Devet restorana donosi ponudu biljnih jela kao što su bolonjeze, pizze s veganskim sirom, sushi i ostale azijske delicije u biljnoj verziji, tradicionalna hrvatska jela poput soparnika, biljna variva, kobasice, falafel, hot-dog, kebab, razni biljni namazi, veganske slastice i sirovi kolači.


Osamdeset izlagača nudit će proizvode temeljene isključivo na biljnim namirnicama, što je zaštitni znak ZeGeVege festivala. a posjetitelje će nastojati privući i degustacijama, prezentacijama inovacija, radionicama kuhanja i savjetovanjima o veganskoj kozmetici, kao i štandovima udruga.


Festival će se održati trinaesti put, posjetit će ga i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, a dolazak 4. rujna najavili su ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.


Danas se može uživati u mesnim jelima bez životinjskoga mesa, u mlijeku i mliječnim proizvodima bez kravljega mlijeka te palačinkama i kolačima bez kokošjih jaja, što dokazuju i hrvatski proizvođači. Stoga će na ZeGeVegeu biti uručena plaketa za najinovativnije veganske proizvode koji su odabrani kroz projekt Proizvodimo održivo, jedimo zeleno, poput veganske tofu kajgane, koja će se moći i probati.


Recepti, informacije i novosti iz svijeta o stalnom porastu zanimanja za veganstvo i širenju veganske ponude moći će se iščitati iz brošure koju će svi posjetitelji dobiti besplatno na informativnom štandu. Događaj edukativnog karaktera organizira udruga Prijatelji životinja na neprofitnoj osnovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!