Načini liječenja onkoloških pacijenata

09.03.2018.

12:37

Autor: E.L.S./V.P./HRT

-

-

Foto: - / -

Zdrava prehrana, tjelesna aktivnost, smanjenje stresa i pozitivno razmišljanje smjernice su kojima se svi trebamo voditi, a posebice oni koji prolaze kroz liječenje zloćudnih bolesti.
Nažalost, živimo u dobu epidemije svih vrsta karcinoma za koje još uvijek ne postoji lijek. Na tumor je, ističu neki stručnjaci, najbolje djelovati cjelovitim liječenjem. Što podrazumijeva komplementarna terapija, postoje li i prirodni pripravci te koji su korisni savjeti koje oboljeli od raka trebaju imati na umu...

Prema nekim procjenama, u svijetu godišnje od nekog oblika raka oboli više od 11 milijuna ljudi. Unatoč napredovanjima u liječenju karcinoma, kemoterapija i dalje izaziva štetne učinke za bolesnika, a i smrtnost nije drastično smanjena. Integrativni pristup usmjeren na jačanje imuniteta, opcija je koja donosi bolje rezultate u liječenju raka, što je ujedno bila i tema održanog skupa na kojemu su sudjelovali renomirani stručnjaci iz cijelog svijeta.

U suštini, kemoterapija je dobar pristup liječenju, ali ona ne smije biti jedina opcija u liječenju raka. Ne liječite samo bolest, vi liječite pacijenta u cjelini, njegove reakcije na određene lijekove. Nismo svi isti i naše tijelo ne reagira na isti način na kemoterapiju i sintetske lijekove. Stoga, koristimo jedan integrativni pristup temeljen na podržavanju imunosnog sustava, izjavio je prof.dr. Serge Jurasunas, naturopatski onkolog, Portugal.

Imunosni sustav pacijenta koji boluje od raka, vidno je slabiji od zdravih osoba. Dodatno je oslabljen nuspojavama kemoterapije - poput  mučnine, gubitka tjelesne težine, umora i iscrpljenosti. Stoga, ističe profesor Jurasunas, važno je potaknuti naš imunitet na obranu od zloćudne bolesti: Važan pristup u liječenju je stimulacija imunosnog sustava. Tu ističem prirodne stanice ubojice koje su kod oboljelih osoba neaktivne, a trebale bi služiti za obranu od zloćudnih stanica, i u krvi onkološkog bolesnika one su niske vrijednosti. Zato za liječenje koristimo ekstrakt dobiven iz rižnih mekinja, sastojke iz gljiva i kurkumin koji aktivira te inače neaktivne stanice i tjera ih na obranu od napada karcionoma. Moramo taj pristup uzeti u obzir, jer ne liječimo samo putem ubijanja tumorskih markera, već moramo pomoći tijelu u borbi protiv raka.

Profesor Jurgesunas tako tvrdi da su načini kombiniranja prirodnih sastojaka i imunoterapija dali bolje rezultate u prodiranju i rastu stanica raka, odnosno metastaza. Kako ističe, važno je napomenuti i ulogu mikrobioma, odnosno zdravih bakterija koje žive u našem tijelu.

Rak naravno možemo liječiti u bolnici, ali morate i svoju crijevnu floru poboljšati. Mnogo su bolji rezultati ako se liječe prirodnim putem, uz komplementarnu medicinu. Iz svoje vlastite prakse, uvidio sam da uzimanjem arabinoksilana, tumorski markeri, odnosno tumorske stanice su se smanjile. Naravno, rak nije izliječen tim putem, ali ako se uz kemoterapiju primjenjuju i ovi savjeti, pa naravno da imate mnogo bolje rezultate.

Da zaista postoji veza između mozga i crijeva, ne samo u liječenju karcinoma,  potvrđuje i naša akademkinja Vida Demarin: Čak se sad govori crijeva, vaš drugi mozak jer je dokazano da se u sluznici crijeva nalaze živčane stanice i živčane niti u golemoj količini i de facto, 95% serotonina se izlučuje baš u tom dijelu. Jako je značajan baš taj odnos i zdravlje crijeva.

No, ne smijemo zaboraviti i na psihičko zdravlje. Osobe oboljele od bilo kojeg oblika raka često se osjećaju nesigurno, u stanju su šoka i straha kada saznaju za zloćudnu bolest. Psihološka podrška i savjetovanja tada imaju veliki značaj. Iskustva iz Engleske s nama je podjelila i utemeljiteljica Udruženja Cancer Options Patricia Peat: Osobe koje prolaze kroz onkološko liječenje, moramo poduprijeti na bolji način, kao i unutarnje zdravlje bolesnika. Liječenje je dugotrajno i pacijent mora osjetiti potporu tijekom liječenja, ali i nakon primjerice operacije i kemoterapije. Ne možemo dopustiti da osoba nakon liječenja ostane sama s posljedicama bolesti.

Još jedan koristan savjet koji treba imati na umu, onaj je o pronalasku informacija kada se osoba suoči s postavljenom dijagnozom. Gomila je informacija, kako provjerenih tako i onih manje točnih na internetu, i na koji način pronaći one provjerene koje nas zanimaju?

Odličan izbor su ustanove koje educiraju ljude o prehrani i stilu života, ljudi mogu se obratiti stručnjacima integrativne medicine koji će im pomoći osmisliti plan podrške za terapiju koju su se odlučili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!