08:04 / 27.04.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Nacionalni je dan zaštite zdravlja i sigurnosti na radu

-

-

Foto: - / -

Slijedeće dvije godine posebna pažnja u svakoj zemlji članici EU će se usmjeriti na siguran rad i zaštitu zdravlja pri radu s kemikalijama.
Danas je Nacionalni dan zaštite zdravlja i sigurnosti na radu. Zaštita na radu je skup aktivnosti koje se poduzimaju kako bi se očuvalo zdravlje radnika, od tehničkih mjera u kojima sudjeluju stručnjaci zaštite na radu raznih profila, od strojara, fizičara, inženjera građevine, kemičara i slično do specijalista medicine rada.

Dan zaštite na radu je zapravo međunarodni dan kojim se na 28. travnja svake godine prema preporuci Međunarodne organizacije rada u cijelom svijetu obilježava kao svjetski dan sjećanja na umrle i ozlijeđene radnike. Stoga možemo reći da je svrha obilježavanja Dana zaštite na radu podsjećanje na žrtve rada, radnike koji su umrli ili ozlijeđeni jer želimo spriječiti da se događaju gubitci za obitelji i društvo u cjelini ako se to može spriječiti poboljšavanjem uvjeta rada.

Ove je godine započela kampanja za siguran rad s opasnim tvarima. To znači da će se slijedeće dvije godine posebna pažnja u svakoj zemlji članici EU usmjeriti na siguran rad i zaštitu zdravlja pri radu s kemikalijama.

Više o tome kako će se obilježiti taj dan i zašto je to važno svim radnicima govorili su gosti emisije Dobro jutro, Hrvatska dr. sc. Marija Bubaš, specijalista medicine rada i sporta, ravnateljica i voditeljica Službe za zdravlje na radu Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu i dr. sc. Sonja Damjanović Dešić, dipl. ing. kemije, voditeljica Službe za sigurnost na radu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!