14:54 / 09.09.2020.

Autor: Marina Gantar/Regionalni dnevnik/HRT

Nagrade za odgovorno gospodarenje otpadom

-

-

Foto: - / -

Da budu ekološki osvješteniji Baranjska čistoća stimulira svoje korisnike i nudi im nekoliko reciklažnih dvorišta u Baranji ali i novčane poticaje smanjenjem računa.
U tvrtki Baranjska čistoća u tijeku su ulaganja. Nova će sortirnica otpada donijeti velike uštede u gospodarenju otpadom.

Iako je odvajanje otpada u Belom Manastiru navika, građani su za donošenje otpada na reciklažno dvorište i nagrađeni. Baranjska čistoća stimulira svoje korisnike i nudi im nekoliko reciklažnih dvorišta u Baranji ali i novčane poticaje smanjenjem računa.

Prema pravilniku osiguran je prihvat za 48 vrsta otpada, a novčano se stimulira dovoz nekoliko vrsta, primjerice za kilogram papira dobije se 20, a za kilogram metala 30 lipa.

Kako bi tvrtka dodatno uštedjela, najprije ulažu. Najnovija je investicija - sortirnica.

- U zadnje 3 godine uložili smo velika sredstva - preko 7 milijuna kuna. Radi se o nabavi 4 nova kamiona s 3-godišnjom garancijom 4 milijuna te zadnji korak investicijski je ulaganje u sortirnicu koja je od 2,5 milijuna kuna - izjavio je Damir Paulić, direktor Baranjske čistoće.

Sortirnica za otpad smještena je u radnom prostoru na oko 400 četvornih metara a u njoj su smješteni drobilica za otpad, sortirni transporter, 30-tonska preša. Uz to tvrtka je nabavila i specijalno vozilo s kranom i prešom kako bi se otpad učinkovitije uklanjao.

U tvrtki su izračunali da će se sortirnica uskoro sama isplatiti te da će za njezin rad morati zaposliti nekoliko ljudi. Tvrtka nagrađuje i građane koji su redovite platiše, a sve u svrhu odgovornog gospodarenja otpadom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!