14:23 / 29.06.2021.

Autor: HRT/Hina

Najavljena humanitarna utrka Mliječna staza za djecu s teškoćama

Predstavljanje humanitarne utrke 'Mliječna staza'

Predstavljanje humanitarne utrke 'Mliječna staza'

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

UNICEF je predstavio humanitarnu utrku Mliječna staza, u sklopu kampanje "Pretvorimo teškoće u mogućnosti", koja za cilj ima osigurati usluge za djecu s teškoćama i njihove obitelji u slabo razvijenim područjima.Utrka će biti virtualna, nacionalna i inkluzivna. Od 3. - 12. rujna djeca, obitelji, trkači, udruge koje okupljaju djecu s poteškoćama, klubovi i svi ostali skupljat će simbolične "kilometre mogućnosti" hodanjem, trčanjem, vožnjom na biciklu, rolanjem ili u kolicima. UNICEF će donirana sredstva uložiti u edukaciju stručnog osoblja za pružanje usluga dnevnog boravka, psihosocijalne podrške, podrške roditeljstvu i drugih usluga te potrebnu opremu za to. Prijave za utrku mogu se ispuniti na https://www.mlijecnastaza.hr/.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović najavio je da će Ministarstvo pomoći kroz osiguravanje zapošljavanja, premještanje stručnjaka, prostora za pružanje usluga te ostalih tehničkih i financijskih sredstava. 

U Hrvatskoj oko 41.000 djece s teškoćama

- U Hrvatskoj danas imamo oko 41.000 djece s teškoćama. Brojke pokazuju da tek jedno od troje djece sudjeluje u različitim dijelovima i uslugama koje pruža sustav socijalne skrbi, a u pojedinim županijama slabijeg razvojnog kapaciteta radi se o tek jednom od četvero djece, rekao je novinarima Aladrović.

Dodao je da će Ministarstvo kroz strateške akte i akcijski plan razvoja sustava socijalne skrbi definirati usluge koje će se pružati u budućnosti i povećati broj djece s teškoćama unutar sustava, koja će imati pravo na usluge rane intervencije, psihosocijalne terapije, dnevnog boravka i sve ostale potrebne socijalne usluge.

- Definitivno do kraja godine želimo ujednačiti, odnosno omogućiti sve socijalne usluge, ne samo one koje su orijentirane prema djeci, tako da, bez obzira gdje se netko nalazi, dostupnost usluga bude jednaka, kazao je.

- Roditelji djece s teškoćama govore da njihova djeca ne trebaju sažaljenje, već razumijevanje i podršku. Kao UNICEF želimo se fokusirati na ono što djeca mogu, umjesto na ono što ne mogu, na njihove snage i beskrajne mogućnosti da ostvare svoj puni potencijal, kazala je predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Regina Castillo. Istaknula je kao zajednički cilj da sva djeca s teškoćama u Hrvatskoj postanu djeca mogućnosti, odnosno da dobiju podršku stručnjaka bez obzira gdje žive.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!