22. izdanje humanitarne akcije Terry Fox Run

18.09.2021.

12:59

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Terry Fox Run

Terry Fox Run

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

U Hrvatskoj se 22. put održava humanitarna akcija "Terry Fox Run". U organizaciji veleposlanstva Kanade i Hrvatske lige protiv raka, pod motom "Jedan dan. Na tvoj način" najavljeno je ovogodišnje izdanje najpoznatije svjetske humanitarne utrke. Zbog pandemije svaki će sudionik i ove godine trčati za sebe, fotografirati se ili snimiti - te svoje snimke podijeliti s trkačima diljem svijeta. Akcija je počela u Zagrebu - prodajom majica s poznatim vizualom.


- Utrka Terry Fox divan je događaj, koji se održava u čast istinskog kanadskog heroja koji je 1980., nakon što mu je amputirana noga, trčao Kanadom kako bi prikupio novac za istraživanje raka. 41 godinu nakon toga ljudi diljem svijeta trče u znak sjećanja na Terryja Foxa. U Hrvatskoj se utrka održava više od 20 godina, rekao je Alan Bowman, veleposlanik Kanade u RH.

- Do sada smo od ove utrke prikupili blizu sedam milijuna kuna i tim novcem smo doprinijeli u opremanju onkoloških dječjih odjela na Rebru, u Vinogradskoj bolnici, a posebice smo veći dio novca izdvojili za istraživanja na Institutu Ruđer Bošković, rekao je Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!