13:32 / 14.02.2018.

Autor: els/Zdrav život

Najčešće malformacije lica –rascjepi usana i nepca

-

-

Foto: - / -

U našoj zemlji, pojavnost rascjepa iznosi 1,7 na 1000 novorođene djece. Godišnje, u KB-u Dubrava izvrši se oko 80-ak operacija malformacije djece iz Hrvatske i svijeta.
Još uvijek ne govorimo dovoljno o najčešćim malformacijama na licu – rascjepima usana i nepca. Nekada su to bili ozbiljni deformiteti kojima se nije na ispravan način pristupalo. Danas, ovakvih je operacija oko 80 godišnje, izvode se u centru za kirurško liječenje – KB-u Dubrava, a za rehabilitacijski dio uspješno liječe stručnjaci Poliklinike Suvag.

Rascjepi usne i nepca jedna su od najčešćih malformacija u području glave i vrata. Poznatiji su pod nazivom zečja usna za rascjep usne i vučje ždrijelo za rascjep nepca. Osim što narušava izgled, rascjep usne i nepca utječe na bitne funkcije našeg organizma – na govor, sluh i hranjenje.

Rascjepi usana i nepca nisu toliko učestali u Hrvatskoj koliko u drugim europskim, pa i svjetskim zemljama. U našoj zemlji, pojavnost rascjepa iznosi 1,7 na 1000 novorođene djece. Godišnje, u KB-u Dubrava izvrši se oko 80-ak operacija malformacije djece iz Hrvatske i svijeta.

Osim genetskog uzroka, prisutni su i neki drugi uzroci – a to je vezano uz prenatalni razvoj, uz okruženje u kojem živimo, uz lijekove i supstance kojima je majka bila izložena tijekom trudnoće, a onda mogu dovesti i do pojave samih rascjepa, objašnjava doc. dr.sc. Katarina Pavičić Dokoza, voditeljica Službe za medicinsku rehabilitaciju djece predškolske dobi.

Nakon samog čina operacije, slijedi i rehabilitacijski postupak koji podrazumijeva odlazak kod logopeda kako bi djetetu bio omogućen što pravilniji izgovor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!