16:54 / 13.11.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/HRT

Najmačke u Osijeku

Izložba mačaka u Osijeku

Izložba mačaka u Osijeku

Foto: HRT / HRT

Više od 40 mačaka vrhunskih predstavnika svojih pasmina, domaćih uzgajivača, ovoga vikenda može se vidjeti u Osijeku. Za prvu izložbu nakon dvogodišnje stanke izazvane pandemijom, pomno su odabrane najbolje mačke.

Bengalska, Maine Coon, Sveta Birma i Sfinks - samo su neke od posebnih vrsta koje su Osječani mogli vidjeti.

Iako mačke Main Coon opasno izgledaju - sasvim su drukčijeg karaktera.

- Imaju vrlo nježan karakter, vrlo su privrženi svojim vlasnicima, zbog tog ih se često naziva "nježnim divovima" ali i "mačkama psećeg karaktera" - kaže Petra DImić, uzgajivačica mačaka iz Zagreba.

Nalik na leoparda, ali s dražesnim i ljubaznim temperamentom, odlikuju se ove bengalske mačke. Vrhunske je genetike i mala maca Marinka Babića koja je atraktivne snježne boje. Ima samo 8 mjeseci, a već je bila na 3 izložbe.

- Na svjetskoj izložbi je dobila Best in show, bila je najbolja u klasi mačića od 7 do 10 mjeseci - ponosno istiće Marinko Babić, uzgajivač mačaka iz Siska.

Orena je, kao i druge mačke, privukla pozornost, ali i izmamila osmijeh od posjetitelja.

- Pozitivna energija, antistresna terapija u neku ruku je posjet ovakvoj izložbi, posebno za djecu - naglašava Branka Ilakovac iz Saveza felinoloških društava Hrvatske.

Izložba je idealna prilika da Osječani provedu dan s pasminskim mačkama koje nemaju prilike vidjeti u svakodnevnom životu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!