15:22 / 04.11.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/K.D./D.S.

Najzagađeniji grad na svijetu?

prof. dr. sc. Zvjezdana Bencetić Klaić

prof. dr. sc. Zvjezdana Bencetić Klaić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Kroz 21. stoljeće čini se, sa sve većim brojem medija, sve je više i neprovjerenih informacija koje se plasiraju u javnost. Jedna od njih je i nedavna vijest kako je Zagreb drugi najzagađeniji grad na svijetu. 

Prof. dr. sc. Zvjezdana Bencetić Klaić, s Geofizičkog odsjeka PMF-a, ističe kako ta informacija nije točna. 

- Činjenica je da su zimi koncentracije onečišćujućih tvari veće, zato što je i emisija veća zbog grijanja i gušćeg prometa. S druge strane, meteorološki uvjeti su takvi da pogoduju zadržavanju onečišćenja u blizini samih izvora, pogotovo ako nema vjetra. Onda sve ostane pri tlu, ne razrijedi se, kao što je to bilo ovih dana kad su te koncentracije bile nešto veće. Kad padne kiša ili počne vjetar, onda se uvijek koncentracije smanje, objašnjava prof. dr. sc. Zvjezdana Bencetić Klaić.


Dodaje kako se, u ovom trenutku u Hrvatskoj, povišene koncentracije onečišćujućih tvari vide u Koprivnici, Slavonskom Brodu i Kutini. Ipak, napominje kako nije bitna koncentracija u određenom satu, već kolika je ona tijekom duljeg razdoblja. 


- Da bi to štetilo ljudskom zdravlju, morate biti na povišenoj koncentraciji dugo vremena. Zbog toga propisi definiraju vrijednosti za godišnje prosjeke, kaže i napominje kako su provjereni i pouzdani podaci o čistoći zraka oni objavljeni od strane Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka.


- Što se tiče Hrvatske, postoji aplikacija "Otvoreni zrak" koja svakodnevno objavljuje pogrešne podatke, jer koriste nebaždarene instrumente, zaključuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!