18:04 / 02.02.2019.

Autor: Andrijana Gregur/D.M./HRT

Nakit inspiriran narodnom nošnjom

-

-

Foto: - / -

Boja i dizajn narodne nošnje, koji su prije otkrivali dob i socijalni status žene, preneseni su na naušnice, ogrlice, narukvice.
Među starinama posebno mjesto zauzima narodna nošnja, čiji su motivi nepresušan izvor inspiracije za mnoge umjetnike. U Đurđevcu su ih iskoristili na poseban način - za nakit inspiriran bogatom kulturnom baštinom tog dijela Podravine.

Tradicionalna đurđevačka nošnja s vezenim detaljima. Na bluzi koja se nosila u svečanijim prilikama utkana je ruža. I baš je ta ljepotica poslužila kao inspiracija za nakit.

Uz ruže - za inspiraciju poslužila je i plisirana suknja iako se gotovo više i ne nosi u ovom dijelu đurđevačke Podravine. Boja i dizajn narodne nošnje, koji su prije otkrivali dob i socijalni status žene, preneseni su na naušnice, ogrlice, narukvice.

Nakit je izrađen od lijevanog cinka u radionici poznate zagrebačke umjetnice Julijane Rodić Ozmec. Među dvjestotinjak je suvenira vezanih uz Podravinu, Stari grad i Picoke, koji se iz muzeja mogu ponijeti kući.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!