10:02 / 14.08.2019.

Autor: M.K. / HRT

Napravite sami svoja ljekovita ulja

-

-

Foto: - / -

Anja Vičević s otoka Raba uzgaja ljekovito bilje i od njih radi macerate.
Ljeto je vrijeme kada su mnoge biljke u svom najboljem izdanju, bujaju i tad u sebi sadrže najviše svojih 'zdravih' svojstava. Upravo je sada vrijeme da uz pomoć ljekovitog bilja sami kod kuće pripremite ljekovita ulja, točnije macerate.

Anja Vičević
 se godinama na svom OPG-u na otoku Rabu bavi uzgojem nekoliko vrsta ljekovitog bilja i od njih priprema razne ljekovite pripravke.

Macerate možete raditi i sami kod kuće. Oni nastaju nastaju tako da biljku stavimo u teglicu i prelijemo s biljnim uljima. Mogu biti sva nerafinirana biljna ulja - kokosovo, suncokretovo, sezamovo, bademovo, opisuje Anja Vičević.

Bilje za ulja se bere svježe.

- Trebalo bi ostajati 3 do 5 dana negdje na ubrusu. Zatim stavimo unutra, recimo, smilje i dodajemo ulja sve dok ono ne pokrije biljku. Biljka će to upiti i onda ju tako ostavimo do 45 dana. U tom periodu, biljka pušta sva svoja zdrava svojstva, opisuje Anja.

Anja i njeni roditelji na otoku Rabu imaju svoj OPG.

- Svo bilje uzgajamo samo i bez ikakvih kemijskih sredstava. Nije komplicirano, ne treba biti doktor nauke. Pozivam sve da probaju, zaključuje Anja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!