18:42 / 19.07.2018.

Autor: I.B./T.V./HRT

Napuštenih životinja je sve više - hoće li kazne pomoći?

-

-

Foto: - / -

Iz godine u godinu upozoravamo na rast broja napuštenih kućnih ljubimaca ljeti. Rješenje je u kontroli mikročipiranja i obveznoj sterilizaciji.
Iz godine u godinu upozoravamo na rast broja napuštenih kućnih ljubimaca ljeti. Kampanje koje se godinama provode nisu dale zadovoljavajuće rezultate, ostaje vidjeti hoće li kazne. Naime, zakon koji je potkraj prošle godine stupio na snagu predviđa kazne do 30.000 kuna za napuštanje životinja te 6000 kuna za držanje psa bez mikročipa.

Posebni savjetnik ministra poljoprivrede za zaštitu životinja Luka Oman i Aleksandra Hampamer, voditeljica skloništa za napuštene životinje Prijatelji Čakovec u Studiju 4 razgovarali su o tome problemu. Hampamer je rekla da je sklonište daleko od praznog. Mi smo se prije samog projekta Ministarstva poljoprivrede brinuli za 450 napuštenih životinja. U ovom trenutku taj će se broj povećati za minimalno 200-tinjak. Tako da smo potpuno puni, a životinja je na cestama sve više, objasnila je.

Oman je potvrdio da je onim lokalnim zajednicama koje su se od početka držale novog zakona danas lakše. Tko je proveo kontrolu mikročipiranja tako da je obišao sva kućanstva, naravno, da se rezultati vide. Posebno ondje gdje je usto propisana i trajna sterilizacija. Sada se to provodi u više od 70 gradova i općina. Tako se žele zaštititi od stalnog priljeva neželjenih životinja. Jer nemojte misliti da napuštene životinje padaju s neba, one dolaze od neodgovornih građana. Mi sada trebamo pokazati ljutnju prema neodgovornosti. Životinje definitivno nisu krive, ali neodgovorni građani, koji ne mikročipiraju svoje životinje i ne kastriraju ih pa njihov podmladak bacaju na ulicu - definitivno su krivi. Tu treba provoditi zakon. Oni koji su krenuli raditi reda u svojim gradovima - ti će imati konkretne rezultate i na kraju prazna skloništa, istaknuo je.

Hampamer je rekla da je Čakovec počeo s uvođenjem reda. Bio je prvi grad u Hrvatskoj koji je donio odluku provođenja obvezne sterilizacije svih pasa kako bi se smanjio broj napuštenih životinja. Završena je i kontrola koliko je životinja mikročipirano. Sljedeći korak je projekt zbrinjavanja napuštenih životinja u romskim naseljima. Građani često na granice romskih naselja puštaju štenad, ona ulaze zbog potrebe za hranom i tamo se dalje razmnožavaju, istaknula je.

Na području Međimurja imamo više od 12 romskih naselja i ondje obitava nekoliko tisuća napuštenih životinja. Ranjenih, žednih, gladnih i bolesnih. Nakon što smo ih obradili 700 u protekla četiri tjedna, možemo reći da su životinje socijalizirane, lako udomljive, nema agresivnih ni previše problematičnih pasa, ali ima pasa koji su bolesni, gladni, mnogo je kujica s malim štencima koji sad ulaze u sklonište. I mi ćemo se sigurno sasvim napuniti, naglasila je. Svjetlo na kraju tunela je da ćemo tako zaustaviti daljnji rast i s godinama smanjiti broj napuštenih životinja, a samim tim i onih koje su u skloništu, izrazila je nadu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!