Naši liječnici pomiču granice u liječenju malformacija uha

06.03.2022.

07:00

Autor: Zdrav život/HRT

Liječenje malformacija uha

Liječenje malformacija uha

Foto: Zdrav život / HRT

Liječnici KBC-a Sestre milosrdnice najnaprednijim operativnim tehnikama rješavaju malformacije srednjeg i vanjskog uha na jedinstven način u Europi.

Mikrotija je relativno rijedak poremećaj, s prosječnom pojavnošću jednog slučaja na 5000 novorođene djece. Nešto je češći na Dalekom Istoku i u Južnoj Americi, a manifestira se estetskom malformacijom uške te funkcionalnim oštećenjima zvukovoda i slušnih košćica, što dovodi do do teške nagluhosti.

- Zvuk ne može doći do pužnice jer ispred nje stoji blok kosti, tkiva, odnosno kože koji zatvara slijepi zvukovod. To na prvi pogled predstavlja nepremostivu zapreku. Međutim majku prirodu se može ponekad nagovoriti ili se s njom dogovoriti. Ako Indijanac želi čuti dolazi li vlak, stavi uho na tračnice ili zabije nož u zemlju i stavi uho na nož. Zvuk se provodi i po tvrđim predmetima, ne samo po zraku - i to puno brže i učinkovitije. Na taj način pužnica koja je uklopljena u kosti ne ovisi samo o slušnim koščicama i zvukovodu kao izvorima zvuka i prijenosa zvuka, nego se može čuti bilo koji zvuk koji je emitiran iz kontakta sa lubanjom, objašnjava dr. sc. Andro Košec iz Klinike za ORL i kirurgiju glave i vrata KBC-a Sestre milosrdnice.

Naši stručnjaci ovaj složeni poremećaj vrlo uspješno liječe, i to samo s dva operativna zahvata, naglašava docent Ivan Rašić. Povijesno se to radilo, dodaje - u četiri do šest zahvata. Još jedna velika prednost ovakvog pristupa liječenju jest što se za rekonstrukciju uške koristi vlastita hrskavica samog pacijenta.

- Od pacijenta se uzima hrskavica rebara. Uzme se sedmo, osmo i deveto rebro i dio šestog za drugu operaciju. Najčešće radimo po modelu druge uške koju dijete ima. Novu ušku radimo nešto manju zbog kože koja će ju obaviti. Radi se malim posebnim nagata noževima. Najsličniji su onima iz likovnog odgoja, za linorez. Rade se konkavne, znači udubljenja u samoj hrskavici, na dvije etaže. One se međusobno spajaju posebnim žicama koje imaju iglice na krajevima i to je to, dodaje docent Rašić.

Na prvi zahvat potrebno je pričekati da dijete navrši deset godina jer je tada prsni koš dovoljno razvijen da se hrskavica rebara može uzeti bez ikakvih daljnjih posljedica. Drugom se operacijom uška odvaja od lubanje te se ugrađuje slušni implantat u obliku titanijskog vijka.

- To uključuje jedan rez iza postojeće novoformirane uške, pristup na temporalnu kost i onda brušenje dijela kosti za ležište za uređaj - u koje se ušarafi vijak koji transmitira vibracije. Kad se koža, potkožje i fascija prekriju iznad toga, izgleda kao da nitko tu nije bio i kao da ništa tu nije rađeno. I to je zapravo naša ideja - da unaprijedimo zdravlje i kvalitetu života, ali da nitko osim nas i našeg pacijenta ne zna da smo zapravo tu bili, objašnjava dr. sc. Andro Košec.

Ovi su zahvati, između ostalog, pridonijeli tome da Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Sestre milosrdnice postane referentni centar, odnosno centar izvrsnosti za rješavanje ovakvih i sličnih problema.

- Referentni centar nije plod samo organizacije. To nije mjesto - to su ljudi. Mi svi ulažemo najviše jedni u druge. A tek onda u sve druge stvari koje su televizične. Ali iza kojih stoji tisuće sati provedenih za knjigom i u razgovorima, naglašava Košec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!