15:48 / 03.11.2020.

Autor: Igor Ahmetović/HRT

Ne zaboravite, ovo je Movember

-

-

Foto: - / -

S posebnim naglaskom na podizanje svijesti o karcinomu prostate i testisa Movember se u svijetu obilježava još od 2003.
Studeni je mjesec posvećen muškom zdravlju, a u svijetu je poznat i kao "Movember". S posebnim naglaskom na podizanje svijesti o karcinomu prostate i testisa Movember se u svijetu obilježava još od 2003. Muškarce se želi potaknuti da barem jednom godišnje odu na pregled, ali i da progovore o svojim zdravstvenim problemima s bližnjima.

Matiji Prpiću iz Siska 22 su godine. Cijeli se život, kaže, bavio sportom i živio zdravo. Da nešto nije u redu otkrio je sasvim slučajno.

- S mojih 19 godina sam napipao kvržicu tj. moj desni testis se stvrdnuo. Nakon toga sam se prvo obratio roditeljima, prisjeća se.

- Da je šutio, da nije rekao...u tjedan dana taj karcinom bi se proširio izvan testisa i otišao bi na limfe, kaže njegova majka Đurđica Prpić.Njihov strah potvrdili su i liječnici. Matiji je dijagnosticiran karcinom. Slijedili su operacija i ciklus kemoterapija.

- Mislio sam da je to to. Sad smo prošli. Gotovo je, neće se više vratiti...ali nakon godinu i pol, na redovnoj kontroli se pokazalo da je i na ljevom testisu je pronađen isto rak, kaže.

Pobijedio je bolest i drugi put, a o svemu kroz što je prolazio odlučio je otvoreno razgovarati i s prijateljima.

- Naravno da sam ostao šokiran...automatski sam pomislio na sebe i na svoje druge prijatelje koje poznajem. Otišao sam odmah tu večer na internetu pronaći kako se radi samopregled, rekao je Jurica.

- O tome nisam apsolutno imao pojma i odmah nakon par dana sam zahvaljujući njemu otišao i ja na pregled, kaže Franko.

Matijina bolest potaknula je mnoge da se barem informiraju i naprave samopregled. To je upravo ono što je i želio jer, kaže, bolest ne poznaje godine i može se dogoditi bilo kome.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!