07:00 / 26.03.2021.

Autor: Dajana Kruneš/I.H./Regionalni dnevnik/HRT

Negativna strana digitalnih platformi

-

-

Foto: - / -

U vrijeme pandemije digitalne platforme postale su glavni način komunikacije. No, stručnjaci upozoravaju da bi korištenje digitalnih medija i tehnologija trebalo ograničiti. Jer iako nam život čine lagodnijim - imaju i negativnu stranu.

Rođendani, brojevi telefona, termin kod stomatologa, informacije su koje danas više i ne pamtimo jer za to imamo mobitele - "najbolje prijatelje". 


- Ako ste nekada zaboravili ponijeti mobitel u grad ili na posao, sigurno se niste osjećali najbolje, mislili ste da nećete moći funkcionirati bez njega - eto sve su to dokazali da smo mi ljudi poprilično postali ovisni o mobitelima, rekao je Igor Salopek iz Integrativnog centra mentalnog zdravlja Karlovac. 


Jer statistika govori kako "na mobitelu" u prosjeku provedemo pet sati dnevno. Iako nam život čine lakšim i ugodnijim, ne znači da smo zbog njih produktivniji i pametniji. 


- Upotrebom digitalnih medija definitivno kognitivne funkcije koje bi inače bile u 100 postotnom funkcioniranju ostaju u drugom planu, rekla je Aristea Pavešić Radonja iz Klinike za psihijatriju KBC-a Rijeka. 


I dok većina strahuje od zračenja, prava opasnost pametnih telefona krije se u utjecaju na mozak. 


- Određene neuroanatomske promjene već sada se uočavaju, ali nažalost one kognitivne, a to je pamćenje, učenje, razmišljanje ne razvijaju se u onoj mjeri kako bi se mozak trebao razvijati, dodao je Salopek. 


Najmlađi su posebno ugroženi, a roditelji ti koji moraju biti "kontrolni mehanizam". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!