17:10 / 07.01.2021.

Autor: Ana Papec/Regionalni dnevnik/HRT

Nekada prijestolnice, danas kulturna baština

-

-

Foto: - / -

Svako je mjesto onoliko turističko koliko to njegovi stanovnici žele. Dvorci bi na taj način postali glavni razlog dolaska turista.
Zbog nedovoljne iskorištenosti dvoraca na Sjeveru, turističke zajednice ovim će ih projektom nastojati povezati u jedinstveni proizvod. Derutni povijesni muzeji postat će tako turistima zanimljivi, a postojeći muzeji će se još više posjećivati. U projekt je uključeno stotinjak dvoraca u državnom, lokalnom i privatnom vlasništvu.

Nekada prijestolnice, danas kulturna baština. Dvorci na Sjeveru najčešće su napušteni, sakriveni i zaboravljeni. No, nekoliko ih je iskorišteno u muzejske svrhe poput Trakošćana, Velikog Tabora, varaždinskog i čakovečkog Starog grada.

Kako bi ih objedinili i stvorili novi i još bolji turistički sadržaj, turističke zajednice triju sjevernih županija udružile su se u novom projektu.

- Želimo stvoriti jedinstveni sustav vrednovanja, odnosno standardizaciju, na koji način pojedini dvorac može biti ponuđen na turističkoj turi, u turističke svrhe. To ćemo postići i suradnjom s turističkom agencijom ali i s domicilnim stanovništvom, koje je presudno - smatra Miran Bojanić Morandini, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije.

Jer svako je mjesto onoliko turističko koliko to njegovi stanovnici žele. Dvorci bi na taj način postali glavni razlog dolaska turista.

- Vjerujemo da je ovaj projekt ne samo atraktivan turistički paket poput dvoraca Bavarske ili dvoraca Rajne, nego je to i priprema za predstojeće razdoblje - kaže Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije.

Namjeravaju povući sredstva iz EU fondova za obnovu povijesnih građevina. To će doprinijeti njihovoj popularizaciji, jer većina njih propada i u vrlo su lošem stanju.

- Negdje oko 16% turista u ovom dijelu Hrvatske je dolazilo zbog kulture u koju prije svega možemo svrstati kulturnu baštinu, odnosno dvorce. Vjerujem da taj postotak u vrlo skoro vrijeme možemo podići za duplo - smatra Bojanić Morandini.

- I sam sam se začudio kada sam vidio popis svih naših dvoraca i utvrda te ispada da imamo na području županije 40-ak takvih objekata, koji imaju stvarno veliko povijesno značenje - priznaje Bedeković.

A dobrom promidžbom i uređenjem postat će i turistički zanimljivi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!