13:14 / 27.09.2020.

Autor: Mladen Iličković/Plodovi zemlje/IMS/hrt.hr

Nema meda, ali ima otrova i inhalacije

-

-

Foto: - / -

Ne uzimajte pčelama meda ako ga nema, poručuju pčelari koji lošu sezonu pokušavaju spasiti uzimanjem pčelinjeg otrova i apiterapijom.
Iza pčelara loša je sezona. Godinu treba preživjeti pa pčelari koju kunu pokušavaju zaraditi i skupljanjem propolisa, pčelinjeg otrova, spravljanjem medice. I apiterapijom.

➡️ Tko je ubio pčele, stigli prvi nalazi
➡️ Košnice na krovovima grada su važne

U posljednjih pet godina bagrem, glavna paša, medio je izdašno samo jedanput. Predsjednik Pčelarske udruge Metvica Novska  i Zajednice udruga pčelara Sisačko-moslavačke županije Damir Bukvić kaže da su sretni pčelari koji su imali prosjek od osam do 12 kilograma meda. Neki, dodaje - nisu ni vrcali. Prosjed bagrema je oko 30-ak kilograma po košnici. Pčelar Dubravko iz Starog Grabovca priprema svoje stacionarne košnice u Starom Grabovcu pokraj Novske za zimu.- Moj je savjet, za početak da se ne uzima pčelama meda ako nema, jer ako vi sve njima uzmete, ako je ovakva godina - nećete imati ni na godinu kad bude dobra godina. Nećete imati dobre pčele, znači njima treba pomoći. Bitno je imati mlade matice i liječiti pčele od varoe, da su zdrave. Kod ozimljavanja radim uglavnom na dva nastavka i zbog saća, a da pčele imaju više mjesta. Gledam da plodište bude gore u zimu i onda se ne može desiti da pčela ostane bez meda po zimi. U suprotnom, pčela ne može do meda i ugine zimi od gladi, priča Dubravko Kujundžić. On ima 40 košnica koje seli na više paša - uljanu repicu, bagrem, amorfu, kesten, suncokret i medljiku, šumski med.

- Kad imamo lošu godinu poput ove mi imamo sreću da nam naš grad koji je bio jedan od pionira u županiji - pomaže 50 posto od 20 kila po košnici. Oni nam vraćaju 50 posto uloženoga, a ove godine smo dogovorili i sa županijom. Ona će nas sufinancirati s 10 kuna po košnici, dodaje Damir Bukvić. Dvadeset eura za gram pčelinjeg otrova Drugim riječima, pčelari u Novskoj, zahvaljujući gradskoj subvenciji, šećer za prihranu plaćat će oko 2 kune po kilogramu. No i uz takve subvencije i uz 100 košnica teško je u pčelarstvu dosegnuti prosječnu hrvatsku plaću samo prodajom meda. Obitelj Kujundžić stoga je počela skupljati pčelinji otrov, zbog otkupne cijene od 20 eura po gramu. Usto, uz stacionarne košnice otvorili su obrt za apiterapiju. 

- Apiterapija je u stvari liječenje pčelinjim proizvodima, a apiinhalacija je udisanje aerosola iz košnica, dakle sve ono što se nalazi u košnici, što su pčele unijele, pelud nektar, med, matična mliječ, vosak, propolis, sve što je u košnici se udiše. Sama apiinhalacija se izvodi od proljeća do devetog, desetog mjeseca, zavisi do kad one rade, objašnjava apiterapeutkinja Josipa Kujundžić.

Apiinhalacija i za liječenje i za sportaše

Josipa je bila nezaposlena pa je spletom okolnosti otvorila svoj obrt za apiterapiju i apiinhalacije. Time se bavi godinu i pol, posla ima i zadovoljna je. Na apiinhalacije dolaze ljudi s respiratornim tegobama, bronhitisom, alerijama, laringitisom, raznim oblicima astme, migrene i svi oni koji trebaju pomoć pri disanju. Uključujući i sportaše.

Pčelari pokušavaju prodisati i na Medenim danima, koji će se i ove godine održati u Novskoj u sklopu manifestacije Lukovo 18. listopada. Zbog epidemioloških ograničenja neće biti "medenog vlaka" iz Zagreba, no 160 članova Pčelarske udruge Metvica, na štandovima na otvorenom pokazat će što su vrijedne opašivačice proizvele u njihovih 10 tisuća košnica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!