Nervni stimulator rješava kroničnu bol

18.07.2018.

19:17

Autor: T.V./R.O./HRT

default error photo
U Kliničkom bolničkom centru Osijek od prošle se godine obavlja ugradnja elektroda za stimulator kralješnične moždnine. Riječ je o najkompliciranijem i najskupljem zahvatu u liječenju kronične boli.
U Kliničkom bolničkom centru Osijek od prošle se godine obavlja ugradnja elektroda za stimulator kralješnične moždnine. Riječ je o najkompliciranijem i najskupljem zahvatu u liječenju kronične boli i u cijelosti ga snosi HZZO. Zahvatu se podvrgavaju pacijenti kojima nijedan drugi oblik liječenja nije smanjio bol i uz Osijek se u Hrvatskoj još jedino obavlja u KBC-u Dubrava.

Velikogoričanin Daniel Folnović godinama je imao problema s diskus hernijom i trpio je neopisive bolove kralješnice, pa se 2014. odlučio na operaciju. Zahvat u KBC-u Dubrava bio je uspješan i odlično se oporavio. No prije dvije godine pao je dok je bio na terapiji u Varaždinskim toplicama. I kada više nije mogao ustati iz kreveta, završio je na novoj operaciji u istoj bolnici. Nažalost, operacija nije uspjela. Bolovi su bili nepodnošljivi. Bio sam na tim teškim lijekovima, na analgetike sam već počeo krvariti, prisjeća se.

Nakon mnogih neprospavanih noći, nepodnošljivih bolova, ali i prepruke liječnika - donio je novu životnu odluku. Prije četiri tjedna iskusni docent Ivan Radoš i njegov tim u osječkom KBC-u  ugradili su mu elektrode u epiduralni prostor i dobio je vanjsku probnu stimulaciju. Zahvaljujući njemu ja danas pjevam, da mi da gitaru ne biste me se iz Slavonije riješili. Jer ja sad spavam. Ja spavam cijele noći. Ja sad živim, a prije je to bilo muka, ističe Daniel.

U malo više od godinu dana ovo je u osječkom KBC-u  sedma operacija ugradnje nervnog stimulatora. I sve je više upita pacijenata iz cijele Hrvatske mogu li i oni na takav zahvat kod docenta Radoša i njegovog tima čime bi trajno riješili dugogodišnje nepodnošljive boli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!