Ni Dalmatinci se više ne hrane po postulatima mediteranske prehrane

24.11.2021.

07:00

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/K.D./P.F./HRT

O debljini

O debljini

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / Pixabay / HRT

Statistike upozoravaju kako 65% odraslih građana u Hrvatskoj pati od prekomjerne tjelesne težine. Podatak koji posebno zabrinjava je taj da čak 40% dječaka u Dalmaciji pati od prekomjerne tjelesne težine. O tome se govorilo u emisiji HTV-a Dobro jutro, Hrvatska.

Doc.dr.sc. Josipa Radić iz KBC-a Split kaže kako Hrvatska zaista pati od pandemije pretilosti, što ju stavlja na prvo mjesto u Europskoj Uniji.

- Prema podacima istraživanja koje je za cilj imalo ispitati zdravlje europske populacije, podaci neumoljivo pokazuju da 58% žena odrasle dobi ima prekomjernu tjelesnu masu, i 78% odraslih muškaraca također imaju prekomjernu tjelesnu masu, napominje Radić.

Iako Dalmatinci, kako kaže, imaju sve predispozicije za mediteranski način prehrane, istraživanja s Medicinskog fakulteta u Splitu su potvrdila da se Dalmatinci – uključujući i otočane, više ne hrane po postulatima mediteranske prehrane. Dodaje kako Međunarodna klasifikacija bolesti i srodnih medicinskih stanja kaže kako je pretilost zaista bolest.

Ipak, ističe kako je dobra vijest da svi građani Splita, koji pate od prekomjerne težine, mogu putem liječničke uputnice doći na Ambulantu za kliničku prehranu.

- Ambulanta je otvorena i opremljena iz sredstava Europske Unije, zaposlili smo nutricioniste i liječnike koji su verzirani na pomoć svima onima koji boluju od prekomjerne tjelesne težine. Da ju treba liječiti – treba, jer podaci pokazuju da samo pet posto gubitka tjelesne težine ima povoljne benefite na cjelokupno zdravlje, zaključuje Radić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!