Dabrovi uz rukavce Lonje žive već 25 godina

15.04.2021.

07:00

Autor: Ivica Grudiček/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Tragovi prisutnosti dabrova

Tragovi prisutnosti dabrova

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Sedmog travnja obilježava se Međunarodni dan dabra, a ovih dana je 25 godina od naseljavanja tih životinja uz rukavce Lonje. Nažalost, posljednjih mjeseci u Podrutama i Paki mještani prijavljuju štetu, a biolozi apeliraju da se njihova staništa očuvaju. 

Između vrlo frekventnih, autoceste i državne ceste Varaždin-Zagreb, dabrovi su u Paki sagradili svoj dom okružen jezercem. Dovukli su tridesetak kubika granja, blata i kukuruzovine.

Na pitanje smeta li im možda prometna buka profesor Marijan Grubešić s Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu kaže kako očito ne.

- Ne, čim su više godina ovdje, vrlo su prilagodljivi. To je konstantna buka, više ih uznemirava povremeni dolazak predatora ili čovjeka, rekao je.

Tijekom devetnaestog stoljeća na našem su području izumrli no ponovno su nastanjeni sredinom devedesetih godina.

- Upravo 20. travnja 1996. su prva dva dabra, dopremljena u Hrvatsku i spuštena u rukavce rijeke Lonje, rekao je Grubešić.

Posljednjih je godina njihov broj eksplodirao - ima ih na cijelom novomarofskom području. Dabrovi su kopnene i vodene životinje, najveći glodavci sjeverne zemljine polutke. Imaju četiri snažna sjekutića kojima bez problema može oboriti deblo.

Mještani Podruta su upozoravali da dabrovi rade štetu i ugrožavaju željezničku prugu. Nedavno je ispod pruge dabrova brana uklonjena. Njihova nastamba nije dirana.

- Dobila se dozvola za godinu dana, Hrvatske željeznice mogu u tom roku, ako opet dođe do problema, branu i ukloniti, objasnio je Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa.

Dabrove, zaključuje struka, treba kontrolirati, ali i zaštititi. Jer čovjek je taj koji je njihov prirodni prostor uzurpirao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!