Njemačku vrevu zamijenili spokojem u Baranji

16.08.2018.

17:34

Autor: T.V./V.LJ./HRT

-

-

Foto: - / -

U moru priča o ljudima i cijelim obiteljima koje se iseljavaju iz naše zemlje ima i suprotnih primjera. Obitelj Struhak, Hrvat sa suprugom Njemicom i kćeri rođenom u Njemačkoj, iz Stuttgarta se doselio u Podolje u Baranji.
U moru priča o ljudima i cijelim obiteljima koje se iseljavaju iz naše zemlje ima i suprotnih primjera. Obitelj Struhak, Hrvat sa suprugom Njemicom i kćeri rođenom u Njemačkoj, iz Stuttgarta se doselio u Podolje u Baranji. Uživat će ondje u mirovini, a 12-godišnja kći u Baranji će nastaviti školavanje.

Na izlazu iz sela Podolja, na jedinom baranjskom brdu - Banskoj kosi, nekoliko je vikendica. Tu je i nova adresa obitelji Struhak. Od ovoga ljeta ovamo su se preselili za stalno.

Nije im, kažu, bilo teško zamijeniti njemačku vrevu ovim spokojem. Dapače, to ih je i privuklo. Kao što to obično biva - žena je ta koja je bila pokretač svega. Jako je lijepo. Volim ove ljude, prirodu. Od početka sam ih zavoljela i nagovarala muža da što prije dođemo ovamo, ističe gospođa Conny.

Gospodin Zdravko rodom je iz Bošnjaka. Davne 70-te otišao je u Njemačku, a nekoliko godina prije Domovinskog rata otkrili su ovu baranjsku oazu mira i netaknute prirode. Umirovljeničke će dane, kaže, kratiti uzgojem ljekovitoga bilja. A njihova će kći ujesen krenuti ovdje u školu, u 6. razred.

Još im malo za sreću treba, kažu Struhakovi. A to je cesta koja bi njihov novi dom povezala s glavnom cestom koja vodi iz Podolja prema Dražu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!