Noćna smjena: Svjetioničari na Palagruži

05.11.2020.

13:27

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/E.L.S./HRT

default error photo
Palagruža je duga 1600 metara, na najširim dijelovima dosegne 900 metara. Zimi je uglavnom pusta, ali ljeti dolaze turisti, jedriličari, stvaraju čak i gužvu.
Tomislav Žuvela je svjetioničar. Radi na najudaljenijem svjetioniku na našem Jadranu, Palagruži, koja se nalazi na 40 milja od kopna i zapravo je bliže talijanskoj strani nego našoj.

Kao i svi svjetioničari na Palagruži, Tomislav je s Korčule. Ondje mu živi i obitelj, ali se druže uglavnom videopozivima. Na svjetioniku radi već punih 18 godina. Smjena svjetioničara traje oko mjesec dana, imaju dežurstva i s radom počinju već u 3.30 ujutro.

- Palagruža je i meteorološka postaja, svaka tri sata trebamo predavati meteo izvještaje do 21.30, ali zapravo smo stalno dežurni - u slučaju da se pogasi svjetlo, pali se alarm i moramo skočiti i popraviti kvar - kaže Tomislav.

- Svaki svjetionik ima svjetlosnu karakteristiku kojem upozorava brod kraj kojeg se svjetionika nalazi. Bez obzira jesu li naši brodovi u pitanju ili strani, svi znaju što im svjetionik govori jer je u kartama točno opisana karakteristika svakog svjetionika pa posada brodova zna o čemu je riječ - objasnio je Tomislav.

Palagruža je duga 1600 metara, na najširim dijelovima dosegne 900 metara. Zimi je uglavnom pusta, ali ljeti dolaze turisti, jedriličari, stvaraju čak i gužvu.

- Imamo dva apartmana koja se iznajmljuju tijekom ljeta, uvijek ima ljudi, ovo ljeto smo mislili da neće doći turisti, ali ih je ipak bilo - kaže.

Brodom do Korčule se dođe za oko dva sata a na otoku je i heliodrom pa se i turisti osjećaju sigurno i ne strepe što bi bilo ako se dogodi izvanredna situacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!