Norveška alpinistica u lovu na svih 14 osamtisućnjaka u rekordnom vremenu

30.07.2022.

10:38

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Kristin Harila

Kristin Harila

Foto: Sanjit pariyar / Shutterstock

Norveška alpinistica Kristin Harila nastavlja svoj osvajački pohod na svih 14 vrhova iznad 8000 metara u rekordnom vremenu, nakon što je upravo osvojila 8051 metar visok Broad Peak u Pakistanu, samo šest dana nakon što je osvojila zloglasni K2.

Broad Peak je 12. najviši vrh na svijetu, a Harila je u protekla tri mjeseca osvojila njih devet. K2 je s 8611 metara drugi najviši vrh na svijetu, iza 8849 metara visokog Mt. Everesta.

Uz Broad Peak i K2, popela se na Nanga Parbat, Makalu, Lhotse, Mt. Everst, Kanchenjungu, Dhaulagiri i Annapurnu.

Nepalac Nirmal Purja, poznat kao Nimsdai, 2019. se popeo na svih 14 osamtisućnjaka u rekordnom roku od šest mjeseci i šest dana. Pet od tih 14 vrhova se nalazi u Pakistanu.

Harila će pokušati barem izjednačiti, ako ne i popraviti rekord Nirmala Purje, bivšeg pripadnika Brigade Gurka u britanskoj vojsci i potom pripadnika specijalnih snaga britanske kraljevske mornarice.

Osvajački pohod je počela usponom na 8091 metar visoku Annapurnu 28. travnja u Nepalu.

U Pakistanu joj još preostaju Gasherbrum I (8080 m) i Gasherbrum II (8035 m), prije nego se vrati u Nepal i Tibet. Preostaje joj tamo osvojiti Cho Oyu, Manaslu i Shisa Pangmu.

Prije četiri dana na vrh K2 je stala i katarska princeza Asma al Thani, koja je do sada osvojila šest vrhova iznad 8000 metara.

Uz K2, pod vodstvom Nirmala Purje popela se i na Mt Everest, Lhotse, Kanchenjungu, Manaslu i Dhaulagiri. Prva je osoba arapskog podrijetla kojoj je to pošlo za rukom i prva žena koja pri usponu na Manaslu nije koristila boce s kisikom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!