Nour El Houda Marakchi, veleposlanica Kraljevine Maroko

05.11.2018.

11:34

Autor: Dubravka Žiljak/V.K:/HRT

-

-

Foto: - / -

Moroko je zemlja začina, berbera, deva, ljubaznih ljudi, sunca ali i zemlja u kojoj istovremeno možete gledati palme te snježne vrhove planine Atlas. Iz Rabata je na svoju prvu veleposlaničku funkciju stigla Nour El Houda Marakchi, veleposlanica Kraljevine Maroko u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Moroko je zemlja začina, berbera, deva, ljubaznih ljudi, sunca ali i zemlja u kojoj istovremeno možete gledati palme te snježne vrhove planine Atlas. Iz Rabata je na svoju  prvu veleposlaničku funkciju stigla Nour El Houda Marakchi, veleposlanica Kraljevine Maroko u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Kraljevinu Maroko zovu crvenim Marokom ili zemljom duginih boja zbog isprepletanja crvenkaste pustinje, plavoga mora, planina sa skijaškim centrima, šarenih začina.

Najzapadnija je država sjeverne Afrike, omeđena Atlantskim oceanom i Sredozemnim morem. Od Europe je udaljena tek 13 kilometara. Najveći je svjetski proizvođač sardina. Umjesto srca, u toj se zemlji jetra smatra simbolom ljubavi. Iako je Rabat glavni grad Maroka, najveći i najmnogoljudniji je Casablanca. Država je to u kojoj živi više od 35 milijuna ljudi, a iz nje dolazi veleposlanica Nour El Houda Marrakchi.

Veleposlanici se život u Zagrebu sviđa. Osobito tržnica Dolac, koju posjećuje bar jedanput mjesečno. Podsjeća je na rodni Maroko i tamošnju gastronomiju.

U Zagrebu joj se posebno sviđa bogat kulturni život, koji i sama nastoji ojačati predstavljajući marokansku kulturu i običaje.

Veleposlanica odnose Hrvatske i Maroka ocjenjuje vrlo dobrima.
Maroko, napominje, iz Hrvatske uvozi drvo i plin, a izvozi automobile i prirodna gnojiva. Vjeruje da će se trgovinska suradnja poboljšati te da će Hrvatska napredovati na svim područjima.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!