Nova godina - nove odluke

01.01.2022.

20:11

Autor: Suzana Balen/Željka Živković/Morana Baričević/Dnevnik/IMS/HR

Novogodišnje odluke

Novogodišnje odluke

Foto: Dnevnik / HRT

U Novu godinu ulazimo s vjerom u bolje, kvalitetnije, zdravije sutra. Mnogima je ovaj novi početak prilika za donošenje odluka o poboljšanju vlastita života. Nerijetko te odluke stavljamo i na papir kako bismo ih dosljednije provodili. No, istraživanja su pokazala da ih se većina ipak dugoročno ne drži. 

Nova godina, nova stranica i prilika za popis odluka. Disciplina u različitim sferama života i zdravije navike često se spominju.

Ipak, većina novogodišnjih odluka ostane neostvarena. Jesu li možda izlika za novu odgodu zacrtanih ciljeva?

- Mi često od 1.1. želimo neku savršenu kilažu, savršen život, osjećaje... međutim, to je očigledno nemoguće i zato odluke propadaju, objašnjava psihologinja Vedrana Viljevac.

Stručnjaci, stoga, preporučuju - postavite si realnije i konkretnije ciljeve i malim koracima ih dosežite.

- Odrediti si neki vremenski rok - npr. trenirat ću triput tjedno - od Nove godine do početka godišnjeg. I vrlo važno je međusobno se i poticati, naći neku osobu za podršku i sami sebe nagrađivati i pohvaljivati što često zaboravljamo, dodala je Viljevac.

Do stvarnih je promjena težak put, pogotovo u važnim životnim odlukama. Više dobronamjernosti i blagosti i prema sebi i prema drugima treba staviti na popis - znaju to oni s većim životnim iskustvom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!