07:52 / 02.10.2019.

Autor: HRT

Nova sezona Boranke - pošumljavanja opožarenih područja

-

-

Foto: - / -

Boranka je okupila više od 2.500 volontera iz čitave Hrvatske koji su u 8 vikend akcija sadnje, na požarištima oko Splita i Solina, zasadili više od 25.000 novih sadnica i drugog sadnog materijala.
Ovog vikenda počinje nova sezona Boranke - najveće volonterske kampanje pošumljavanja opožarenih područja u Dalmaciji.

Kampanja Boranka najveća je volonterska akcija pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije koju su prošle godine zajednički pokrenuli Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja. Boranka je okupila više od 2.500 volontera iz čitave Hrvatske koji su u 8 vikend akcija sadnje, na požarištima oko Splita i Solina, zasadili više od 25.000 novih sadnica i drugog sadnog materijala.

U sklopu Boranke, u 50-ak vrtića i škola organizirane su edukacije o važnosti šuma, zaštiti prirode, prevenciji požara i učinku klimatskih promjena. Edukacije su vodili stručnjaci iz redova izviđača, HGSS-a, Hrvatskih šuma i Ravnateljstva civilne zaštite, a kroz edukacije je prošlo više od 5.000 djece i mladih.
Boranka - najveća volonterska akcija pošumljavanja opožarenih područja
Kao kreativni dio kampanje, od pepela izgorjelih borova, uz pomoć Hrvatskih šuma i tvrtke Karbon, napravljeno je više od 100.000 pastelnih bojica (boralica) koje su besplatno podijeljene širom Hrvatske. Građani su pozvani da njima crtaju svoja stabla, fotografiraju ih i sade u virtualnu šumu na posebnoj web stranici kampanje www.boranka.hr.

Za svako posađeno virtualno stablo, izviđači i drugi volonteri Boranke zasadili su pravu sadnicu na požarištu. Kako je rasla virtualna šuma tako se širila i prava šuma u prirodi što je omogućilo da Boranka postane jedina bojanka koja vraća život iz pepela.

Kampanja Boranka već je osvojila brojne domaće i inozemne nagrade, postavši tako najnagrađivanija neprofitna kampanja u Hrvatskoj te jedna od najuspješnijih kampanja u regiji.

Kampanju Boranka do sada su podržali brojni sponzori, partneri i strana veleposlanstva, a kampanja se održava uz pokroviteljstvo Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Europskog parlamenta i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Ovog vikenda počinje nova sezona Boranke - najveće volonterske kampanje pošumljavanja opožarenih područja u Dalmaciji. Glavni organizator je ponovno Savez izviđača Hrvatske uz glavni partneri Hrvatske šume i Hrvatsku gorsku službu spašavanja. Više o ovogodišnjoj Boranki u Dobro jutro, Hrvatska su rekli Dan Špicer, glavni koordinator kampanje Boranka i volonterka Nevena Nikić.

Špicer je kazao da je područje Dalmacije svake godine izloženo požarima - u 2017. je bio najveći broj požara, a iz godine u godinu izgore deseci tisuća hektara šume. Kao izviđači smatraju da im je šuma dom i odlučili su se organizirati te od prošle godine provode veliku kampanju sadnje drveća.

Nikić je govorila o organizaciji prijevoza - nastoje da sudjeluju izviđači iz cijele zemlje. Imaju i edukacije po vrtićima i školama, pa i ta djeca sudjeluju u sadnji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!