Nova zelena oaza u Moslavini

02.08.2022.

07:08

Autor: Marijana Kranjec/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Nova zelena oaza u Moslavini

Nova zelena oaza u Moslavini

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Novi sadržaji u turistički gotovo zapostavljenim krajevima mogli bi donijeti novi gospodarski procvat. Računaju s tim i na garešničkom području gdje otvaranje čekaju Zeleni vrtovi Poilovlja, projekt vrijedan 22 milijuna kuna ostvaren uz pomoć europskih fondova.

Gotovo 12 kilometara uređenih staza oko 160 hektara vodenih površina - nova je to zelena oaza koja željno iščekuje veće skupine gostiju. Sada se ovamo uglavnom dolazi vikendom, no bit će življe od rujna, kada bi trebao biti otvoren Centar za posjetitelje.

- To je polazna i završna točka obilaska Poilovlja tamo će se moći dobiti sve informacije koje zanimaju posjetitelje - iznajmiti bicikli, čamci i sva oprema za veslanje kaže direktorica TZ-a Sjeverne Moslavine Daniela Belak.

Bit će tu i akvarij s autohtonim ribama s ovoga područja, a svi koji ih više vole u prirodnom okružju već se sada mogu okušati kao ribiči. Suživot s izletnicima, kažu poznavatelji, neće biti problem.

- To neće ništa smetati iako ima onih koji kontra misle od mene. Ništa ne smeta. Nekad vam za ribu, za pecanje ribe tek koristi kad netko hoda po toj cesti, šuška, naročito soma Ribiči to znadu koji su iskusniji. Som je razdražljiv i kad čuje udare i šumove on ide tu i ide vam na mamac, tvrdi Tomo Miroslavić, ribočuvar Zajednice ribičkih društava Garešnica.

Raj je to i za promatranje ptica i upoznavanje čak 70 zaštićenih vrsta na ovome području. No prostora za razvoj ima još, posebno kada je o smještaju riječ.

- Recimo, moj osobni prijedlog bi bio ovdje jedan oblik kamp odmorišta koje bi se tu apsolutno perfektno uklopilo. Ali moramo razmišljati i o hotelima kojih u našoj županiji nedostaje, naglašava Marcel Medak, direktor TZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije.

Skromnih 10 tisuća dolazaka i 35 tisuća noćenja u prvih pet mjeseci ove godine dovoljan su znak da ulaganja tu ne smiju stati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!