Novac - materino uputstvo za upotrebu

16.04.2022.

15:38

Autor: Sanja Corazza/Labirint/HRT/I.B.

Financijska pismenost

Financijska pismenost

Foto: Labirint / HRT

Skloni smo trošiti više nego što zarađujemo, na našim minusima - živjele su banke. I oni koji su imali financijsku pismenost, završavali su u financijskim problemima. Među njima našla se i diplomirana ekonomistica Dijana Ferković, koja je o osobnim financijama najviše naučila na vlastitim greškama.

- Ja sam naime po zanimanju magistrica ekonomskih znanosti, cijeli život se educiram i školujem u području ekonomije, financija, raznoliku sam karijeru imala, uvijek sam se doticala računa, bilanci, računa, dobiti, gubitka, vrlo veliko i šaroliko iskustvo imam i kao poslovna savjetnica, međutim, to mi ništa nije pomoglo da sama budem mudra sa vlastitim financijama, nažalost, morala sam učiti na vlastitim greškama, kaže.

- Doista sam položila jako puno različitih predmeta, ispita. Bilo je tu raznih tema, analiza, statistika, matematike gospodarske, makroekonomija, mikroekonomija, međunarodni marketing, međunarodno poslovanje, jako veliki broj predmeta se uči, stvarno interesantno, međutim, nema predmeta niti jednog koji vas uči kako da vi ovladate svojim financijama, kazala je.

- O temi novca se ne priča dovoljno, odnosno ja bih rekla čak da je i tabu tema. I u školama se našu djecu ne educira o novcu. A sretni su oni koje su roditelji pripremili za osobne financije i novac. A nema takvih nažalost puno. Evo možda će ova knjiga malo pomoći u tom smjeru da educiramo naše mlade i našu djecu. A zašto? Zato što smo bombardirani možda pogrešnim porukama, da je sve lako dostupno, da sve možeš dobiti odmah i trebaš dobiti odmah, što apsolutno nije istina. Jer kad vi nešto ne možete platiti u gotovini, to znači da vi to sebi ne možete priuštiti. I vi to sebi ne trebate kupiti. I točka, ističe.

- Upravo iz tog razloga, kako bih spriječila da moja djeca ne ponavljaju te iste greške, odlučila sam im napisati jednu knjigu, malu, posvetiti, uvezati i dati im kao neku uputu kako mogu krenuti u život. Međutim, kako su teme navirale, dobila sam želju da im kažem još puno puno više, jednostavno je to preraslo tu prvobitnu ideju i postalo jedna prava knjiga, kazala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!